U Jemenu umrlo od gladi 85.000 dece

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jemenu umrlo od gladi 85.000 dece

Procenjuje se da je skoro 85.000 dece mlađe od pet godina umrlo od gladi i bolesti u Jemenu, od kada je 2015. godine u toj zemlji izbio građanski rat, saopštila je humanitarna organizacija "Save The Children".
Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 1,3 miliona dece su žrtve ozbiljne akutne neuhranjenosti, otkako je u martu 2015. koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zaratila sa jemenskim pobunjenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hutima.

"Na svako dete ubijeno bombama ili mecima, od gladi umire na desetine drugih, što se može sprečiti", izjavio je direktor organizacije "Save The Children" Tamer Kirolos i dodao da deca koja umiru na taj način strašno pate.
Za tri četvrtine stanovništva Jemena je potrebna pomoć kako bi preživeli, a više od osam miliona je ugroženo glađu.

Procenjuje se da je u borbama poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.
"Save The Children" tvrdi da je za glad odgovorna saudijska blokada, koja je ojačana prošle godine, pošto su pobunjenici ispalili balističku raketu na Rijad.
Borbe se vode u lučkom gradu Hodeidi, preko kojeg u Jemen stiže oko 70 odsto hrane i humanitarne pomoći, javlja AP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hiljade dece umrle od gladi u Jemenu

Izvor: VOA, 21.Nov.2018

Gotovo 85.000 dece, mlađe od pet godina, možda je umrlo od ekstremne gladi u Jemenu od kako je Saudijska Arabija intervenisala u građanskom ratu u toj zemlji 2015. godine, saopštila je u sredu humanitarna organizacija "Save the Children". U Jemenu u sredu boravi specijalni izaslanik Ujedinjenih...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.