Izvor: B92, 29.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Istanbulu protesti protiv vlade

Istanbul -- Preko 300.000 Turaka okupilo se u Istanbulu na protestu protiv proislamske vlade.

Vojska je već oštro kritikovala vladu zbog tolerisanja aktivnosti radikalnih islamskih krugova. To su u Turskoj već druge velike demonstracije protiv vlade u protekle dve nedelje, što pokazuje sve dublje podele u turskom društvu na sekularni i islamski tabor. Više od 300.000 Turaka pre dve nedelje u Ankari je učestvovalo na sličnom skupu.

"Turska je sekularna i ostaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekularna", uzvikivale su hiljade demonstranata koji su u Istanbul stigli iz cele zemlje.

Učesnici u protestu pevali su nacionalističke pesme i zahtevali ostavku vlade nazivajući premijera Redžepa Tajipa Erdogana, izdajnikom.

Učesnici na protesnom skupu nosili su natipise "Sledimo tvoje korake", koji upućuju na osnivača moderene turske republike Mustafu Kemala Ataturka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.