Izvor: Blic, 20.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iran stigla četvrta isporuka ruskog nuklearnog goriva

Iran je danas dobio od Rusije četvrtu isporuku nuklearnog goriva za svoju atomsku elektranu kod Bušera, izvestila je zvanična iranska agencija.

Isporuka od 11 tona uranijuma stigla je jutros u luku Bušer, na jugu Irana, a očekuje se da će i preostale četiri pošiljke stići u predviđenom roku, saopštila je iranska Kompanija za proizvodnju i razvoj atomske energije.

U skladu s bilateralnim sporazumom, Iran treba da u osam isporuka dobije ukupno 82 tone nuklearnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << goriva, podsetila je agencija DPA. Teheran se nada da će svoju prvu nuklearnu elektranu pustiti u pogon ovog leta, ali Moskva je ocenila da bi to moglo da se dogodi tek krajem godine. Iransko-ruski projekat trebalo je, prema prvobitnom planu, da bude završen početkom ovog milenijuma, ali je odgođen najmanje pet puta iz različitih razloga.

Iran je saopštio da ga ruske isporuke neće sprečiti da nastavi da razvija program obogaćivanja uranijuma, uprkos zahtevu Saveta bezbednosti UN da suspenduje program, pod pretnjom novim sankcijama.

Savet bezbednosti UN je već uveo dve runde sankcija Iranu kako bi ga primorao da objavi svoje dosadašnje nuklearne aktivnosti i prekine proces obogaćivanja uranijuma. Zapadne države nude Iranu podsticajni paket ekonomskih i političkih mera ne bi li navele Teheran da prihvati te zahteve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.