U Iraku ubijeno 20 hodočasnika

Izvor: RTS, 03.Feb.2010, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iraku ubijeno 20 hodočasnika

U iračkom svetom gradu Kerbali, u eksploziji bombe poginulo je 20, a ranjeno 110 osoba. Nesreća se dogodila prilikom verskog okupljanja šiitskih hodočasnika, koji su česte mete sunitskih islamističkih grupa, poput Al Kaide.

Eksplozija bombe ubila je 20 a povredila 110 šiitskih hodočasnika kod predgrađa svetog grada Kerbala u Iraku, rekli su izvori u lokalnoj bolnici a javlja francuska agencija AFP.

Kako je javila agencija Asošijeted pres, pozivajući se na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lokalnog policijskog zvaničnika, eksploziju je izazvala bomba na parkiranom motociklu u oblasti zvanoj Ibrahimija, blizu istočnog prilaza Kerbali.

U trenutku incidenta, u 11 sati po lokalnom vremenu, tamo se nalazilo mnogo hodočasnika koji su napredovali ka Kerbali radi prisustvovanja važnom verskom okupljanju Šiita.

Eksplozija je poslednji u nizu napada u ovoj sedmici čije su mete hodočasnici na putu za Kerbalu, gradu koji se nalazi 80 kilometara južno od Bagdada. 

Ranije jutros u Bagdadu, došlo je do dva bombaška napada na hodočasnike, pri čemu je jedan od njih poginuo a sedam ih je povređeno, rekao je jedan zvaničnik za bezbednost u glavnom gradu Iraka.

Prema njegovim rečima, u prvom napadu koji se dogodio u zapadnom Bagdadu u 6.15 po lokalnom vremenu, jedan čovek je poginuo i tri su ranjena. U drugoj eksploziji, na jugozapadu Bagdada, ranjeno je još četvoro ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.