Izvor: Glas javnosti, 17.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Indiji više mobilnih telefona nego toaleta

NJU DELHI - Istraživanje Ujedinjenih nacija radi pronalaženja načina za poboljšanje sanitarnih infrastruktura u svetu pokazalo je da žitelji Indije raspolažu sa više mobilnih telefona nego toaleta.

U Indij,i koja broji 1,2 milijarde stanovnika, mobilni telefon sa pretplatom ima 563,73 miliona ljudi, dok svega 366 miliona Indijaca ima pristup toaletima. To znači da samo 31 odsto stanovništva ima pristup sanitarijama dostojnim tog imena.

Studiju je 2008. godine objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jedna lokalna agencija za istraživanje i obrazovanje koja sarađuje sa Uneskom i UN.

"Tragična je ironija da u Indiji, zemlji koja je danas dovoljno bogata da gotovo polovina stanovništva ima mobilni telefon, više od polovine nema dostojan i neophodan toalet", rekao je direktor agencije, ističući njihovu važnost za javno zdravlje.

Istraživanje ukazuje da bi se investicije u izgradnju toaleta (300 dolara) višestruko vratile kroz dobit koja bi se ostvarila kroz uštede, pre svega, na polju zdravstva i borbe protiv siromaštva, odnosno da bi se na svaki uloženi dolar društvu vratilo 34 dolara, preneli su strani mediji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.