U Hrvatskoj podignut stepen pripravnosti na treći stepen

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj podignut stepen pripravnosti na treći stepen

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji sa drugog na treći, od ukupno četiri nivoa, piše danas "Jutarnji list", pozivajući se na neimenovane izvore.

"Jutarnji" navodi da je ova odluka posledica terorističkog napada u Berlinu i da je donesena samo nekoliko sati nakon tog događaja, kao i da su odmah pojačane policijske aktivnosti na javnim mestima.

List dodaje da su se dan nakon napada u Berlinu, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zagrebu sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi.

Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova obaveštava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja.

To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi, piše "Jutarnji".

Treći stepen pripravnosti poslednji je put uveden u februaru posle terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu.

"Jutarnji" napominje da je, međutim, sada situacija specifična, jer je zbog brojnih pretprazničkih događanja, na gradskim ulicama i trgovima velik broj ljudi, što je teroristima idealna meta.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbednosne situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strah od terorističkog napada: U Hrvatskoj podignut stepen pripravnosti na treći stepen

Izvor: BKTV News, 22.Dec.2016

Direktor hrvatske policije Marko Srdarević doneo je odluku o podizanju nivoa pripravnosti u celoj zemlji sa drugog na treći, od ukupno četiri nivoa, piše danas "Jutarnji list", pozivajući se na neimenovane izvore..."Jutarnji" navodi da je ova odluka posledica terorističkog napada u Berlinu i da...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.