Izvor: N1 televizija, 08.Avg.2018, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj opet otvorena rasprava o "Za dom spremni"

Nakon ovogodišnje proslave "Oluje" u Hrvatskoj, opet je otvorena nikad završena rasprava o pozdravu "Za dom spremni" koji je u Hrvatskoj kažnjiv, ali se očito toleriše - ako je u pesmi ili u amblemu HOS-a. Da li će planiranim rešenjima Vlada Hrvatske nešto preduzeti na zatvaranju sive zone koja vodi ka normalizaciji ustaštva?

Izvor: N1

S kontroverznim pozdravom Marko Perković Tompson ove godine u Glini nije imao problema. Policija ga zbog pozdrava "Za dom spremni" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije prijavila.

Policija se pozvala na presudu suda u Slunju, koji pozdrav nije video kao podsticanje na mržnju na temelju nacionalne i verske pripadnosti.

Još se ne zna šta će odlučiti Sud u Šibeniku nakon prijave za isti poklič u pesmi na proslavi "Oluje" još 2016. godine. Presuda može biti drukčija od one u Slunju, jer hrvatski pravni sistem ne koristi presedansko pravo i po ovim pitanjima nema ujednačene sudske prakse.

Tako je moguće da se pozdrav "Za dom spremni" na zastavi HOS-a vijori iznad državnog vrha na Kninskoj tvrđavi prilikom proslave Oluje.

Prema preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, HOS-ova zastava sa spomenutim pozdravom smela bi se koristiti samo na unapred najavljenim komemoracijama. No, za sada te preporuke nisu postale zakoni, a HOS-ove zastave i majice slobodno se ističu.

Vlada ipak nešto planira, kažu za N1 da su preporuke Vijeća detaljno analizirane u nadležnim ministarstvima.

"Preporuke Vijeća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima Vlade Republike Hrvatske detaljno su analizirane od strane nadležnih ministarstava. Uvažavajući najviše vrednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske i društvenu potrebu za jasnom i nedvosmislenom osudom svih zločina totalitarnih režima i pokreta, razrađuje se paket mera i aktivnosti za podsticanje međusobnog razumevanja i razvijanja kulture sećanja. Cilj mera je doprineti izgradnji savremenog hrvatskog društva koje će biti spremno nadjačati društvene podele. O njima će javnost biti obaveštena po završetku konsultacija unutar nadležnih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske", navode iz Vlade.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.