U Hrvatskoj dečja hrana puna kancerogenih materija

Izvor: Blic, 16.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj dečja hrana puna kancerogenih materija

Hrvatsko Ministarstvo zdravlja ispitalo je razne vrste keksa i dečje hrane od žitarica u zemlji i došlo do šokantnog otkrića - pokazalo se da ovi proizvodi sadrže ogromnu količinu kancerogenih i halucinogenih materija, piše Jutarnji list.



Reč je o tabletama i energetskim napicima od ginka i guarane, dečjoj hrani, keksu, džemovima, čajevima, začinima poput cimeta i kadulje, te proizvodima koji sadrže pelin. Hrvatska inspekcija je krajem augusta i početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << septembra prikupila na desetine uzoraka iz fabrika u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Bjelovaru, Splitu, Šibeniku, Osijeku i Varaždinu i otkrila da neki, inače dosta skupi prehrambeni dodaci, uopšte nemaju sastojke navedene na deklaraciji.

Laboratorijske analize su pokazale da umesto njih proizvodi sadrže mnogo jeftinije i manje efektnije sastojke.

Ali to nije ništa naspram onog što je pokazala analiza dečje hrane od žitarica, keksa i gorkih alkoholnih pića od pelina – proizvodi su sadržali čak dvostruko veću količinu kancerogenih i halucinogenih materija od propisane, ili su bili na samoj granici. Ove materije mogu imati kobne posledice po zdravlje, jer su štetne za srce i izazivaju snažna krvarenja.

Do sada, ipak, nije dokazano da se nekome pogoršalo zdravstveno stanje zbog konzumiranja navedenih proizvoda.

Jutarnji list je došao i do podataka da će se analize navodno proširiti i na aditive i genetski modifikovanu hranu koja se možda nalazi na hrvatskom tržištu.

Hrvatski stručnjaci su posebno zabrinuti otkrićem da razne žitarice koje najčešće jedu deca, kao i džemovi, čajevi i keks sadrže preveliku količinu kancerogenog kumarina, što je jedan sastojaka cimeta.

Za sada nije objavljeno o kojim se proizvođačima radi, kao ni kada će se ti proizvodi povući s polica prodavnica i iz apoteka, jer kompletna analiza svih uzoraka još nije gotova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancerogeni cimet u dječijoj hrani?

Izvor: Capital.ba, 16.Okt.2008

ZAGREB, Razne vrste dječije hrane u pahuljicama, keks, te gorka alkoholna pića od pelina na tržištu u Hrvatskoj sadrže preveliku količina kancerogenog kumarina, jednog od sastojaka cimeta, pokazala su istraživanja, koja je finansiralo hrvatsko Ministarstvo zdravlja. Ispitivanje materija u raznim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.