Izvor: Blic, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Francuskoj uhapšena četiri pripadnika ETA

Policija je na jugozapadu Francuske uhapsila četiri pripadnika baskijske separatističke grupe ETA, saopštile su danas francuske i španske vlasti.

Članovi grupe uhapešeni su u Kaoru, "dok su pripremali napad", rekao je danas u Madridu španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba.

On je dodao da uhapšeni pripadaju "vojnom krilu" organizacije i da su učestvovali u napadu na madridskom aerodromu u decembru 2006. godine, u kojem su poginule dve osobe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Među uhapšenima je i pripadnik ETA koji važi za "najvećeg stručnjaka za eksploziv" u toj separatističkoj organizaciji.

Zamenik francuskog glavnog tužioca Zzan-Mišel Burles rekao je na konferenciji za novinare u Kaoru da je u policijskoj akciji pronađena laboratorija za proizvodnju bombi ručne izrade.

Prema njegovim rečima, pronađene su "dve eksplozivne naprave koje mogu da nose od 150 do 200 kilograma eksploziva".

Kuća u kojoj se nalazila laboratorija i u kojoj su pronađene bombe bila je baza iz koje su separatisti planirali svoje napade, rekli su zvaničnici.

U Francuskoj su krajem jula već uhapšena četiri pripadika ETA, a današnja hapšenja usledila su napadu te seperatističke grupe od 26. avgusta, kada su dva policajca ranjena u eksploziji automobila bombe ispred policijske stanice u baskijskom gradu Durango.

To je bio prvi napad separatističke grupe ETA od proglašenja prekida vatre u junu ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.