Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU zadovoljni svojim gradovima

Brisel -- Gradovi u Evropskoj uniji su dobro mesto za život i rad, utvrđeno anketom.

Anketa agencije Evroposke unije Evrobarometar, o kvalitetu života u evropskim gradovima, napravljena je na osnovu 500 telefonskih intervjua u 75 gradova Evropske unije i Hrvatske i Turske, u novembru 2006.

Anketa je pokazala da je više od tri četvrtine stanovnika zadovoljno kvalitetom života u svojim gradovima i da većina ima pozitivan stav o budućnosti tih gradova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Najbolje mišljenje o svojim gradovima imaju stanovnici Kopenhagena, Luksemburga i Talina, a najlošije Atine, Bukurešta i Londona.

Najbolje mogućnosti za zapošljavanje su u Pragu, Kopenhagenu i Dablinu, a najlošije u Palermu, Napulju i Franfurt na Odri.

Javni prevoz je najbolji, po oceni stanovnika, u Helsinkiju, Beču, Renu, Hamburgu i Minhenu.

Stanovnici 11 gradova smatraju da je lako naći dobar stan po umerenoj ceni. Suprotno tome, stanovi su preskupi u Dablinu, Luksemburgu i Parizu.

Stanovnici Atine imaju najgore mišljenju od svih ostalih kada je reč zagadjenju vazduha, količini zelenila i parkovima, kao i po osećanju bezbednosti u tom gradu. Nasuprot njima, više od 90 odsto anketiranih u Danskoj, Finskoj i Švedskoj je reklo da se u svojim gradovima osećaju bezbedno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.