U Češkoj uhapšen bivši vođa Kju kluks klana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Češkoj uhapšen bivši vođa Kju kluks klana

PRAG - Češka policija uhapsila je jednog od bivših vođa američke rasističke ekstremističke organizacije Kju kluks klan Dejvida Djuka koji u Češkoj boravi na poziv ovdašnjih neonacista.

Djuka je policija uhapsila u restoranu Crni orao u turističkom srcu Praga, gde su neonacisti iz zabranjenog Narodnog otpora organizovali veliku žurku za Djukove simpatizere.

Prilikom hapšenja policiji je pomagala i specijalna antiteroristička jedinica, pošto "oštri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << momci" iz Narodnog otpora nisu bili skloni da puste policiju u restoran, javljaju češki mediji.

"Situacija tokom hapšenja je bila nepregledna", kazao je novinarima šef odeljenja česke policije za borbu protiv ekstremizma David Janda.

Dejvid Djuk doputovao je u Češku na promociju prevoda svoje knjige "Moje buđenje" u kojoj prema ocenama čeških poznavaoca ekstremizma najmanje na nekoliko mesto pokušava da ospori ili opravda holokaust.

Češki neonacisti pokušali su potajno na prevaru da mu organizuju javno predavanje, čak i na uglednom Karlovom univerzitetu, ali kada su to otkrili češki mediji, Fakultet socijalnih nauka odbio je da to omogući.

Češka policija sada saslušava Dejvida Djuka zbog osnovane sumnje da podržava i propagira pokrete koji teže kršenju ljudskih prava, kako se rasizam i esktremizam zvanično kvalifikuje u Češkoj, za šta mu po ovdašnjim zakonima preti do tri godine zatvora.

Uoči Djukove posete već su zbog nje protestovali aktivisti za ljudska prava i neki zvaničnici, među kojima ministar za ljudska prava i manjine Mihal Kocab i ministar unutrašnjih poslova Ivan Langer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Češkoj uhapšen bivši vođa Kju kluks klana

Izvor: Mondo, 24.Apr.2009, 23:37

Češka policija uhapsila je u petak jednog od bivših vođa američke rasističke ekstremističke organizacije Kju kluks klan Dejvida Djuka koji u Češkoj boravi na poziv tamošnjih neonacista.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.