U Češkoj sprečen sukob neonacista i Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Češkoj sprečen sukob neonacista i Roma

PRAG - Jake policijske snage su posle trocasovne intervencije sprečile oko 500 radikalnih nacionalista i neonacista da napadnu romsko naselje Janov u gradu Litvinovu na severu Češke.

Današnji zabranjeni miting i pohod simpatizera Radničke stranke u Litvinovu, pretvorio se u uličnu tuču ekstremista i policije.

Prema saopštenju policije, povređeno je po sedam policajca i ekstremista.

Češki mediji javljaju da su lakše povređena i dva novinara od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je jednog tukla policija.

"Privedeno je 15 lica, od čega je 12 optuženo za narušavanje javnog reda i mira, a troje jer nisu poslušali poziv službenog lica", saopštila je novinarima portparol severno-češke policije Jarmila Hrubešova.

Policija je intervenisala tek popodne kada se povorka pojavila pred policijskim barikadama na prilazu romskoj četvrti Janov i kada su na specijalce počele da lete kamenice, petarde i molotovljevi kokteli.

S druge strane barikade na ulazu u naselje okupilo se oko 300 Roma na mitingu za mir i toleranciju ali policija je i njima, kao i radikalima zaplenila veće količine oružja - nozeve, palice, motke, kao i vile i ašove koje su Romi spremili da se brane sami ako ekstremisti probiju kordon.

Oko 1.000 policajaca uspelo je da spreči suzavcem i vodenim topovima, kao i uz pomoć konjičke jedinice da radikali prodru među Rome, iako su im intervenciju otežavale grupice građana Litvinova koji su psovali policiju i tražili da pusti esktremiste na njihove romske susede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.