U Beogradu promovisana knjiga supruge Aljbina Kurtija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 17:29

U Beogradu promovisana knjiga supruge Aljbina Kurtija

Knjiga "Ideja slobode i samoopredeljenje" Norvežanke Rite Augestad Knudsen, supruge tzv. prištinskog premijera Aljbina Kurtija, promovisana je danas u Beogradu, a tim povodom Helsinški odbor za ljudska prava koji je preveo knjigu na srpski jezik organizovao je i razgovor na temu samoopredeljenja, uz ocenu da je ta i dalje otvorena i goruća tema važna.

Sonja Bisekro je na pitanje da li je promocija ove knjige i skup na temu samoopredeljenja u danu kada Kurti demonstrira svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politiku upadom specijalaca na sever Kosova i Metohije primerena Biserko kaže za Tanjug da je knjiga pre svega aktuelna, ne samo u svetu već i u regionu i da su smatrali da je rasprava o njoj potrebna.

Rita Augestad Knudsen je vrlo odgovorna i profesionalna, rekla je Bisekro.

"Ona vrlo odgovorno i profesionalno razmatra samoopredeljenje Kosova, to je dala bez ikakvih ličnih opterećenja i ličnih referenci. To poglavlje o Kosovu stručno je objašnjeno i važno je da šira javnost o tome mnogo više zna", smatra Bisekro.

Svako drugo tumačenje i kontekst smatra pogrešnim i zlonamernim jer je tvrdi autorka profesionalna osoba i nema nikakvih naznaka koje bi se ticale davanja prednosti jednoj ili drugoj strani.

"Knjiga je pokušaj da se samoopredeljenje i sloboda stave u kontekst svega što se i danas dešava", rekla je Biserko i podsetila da samoopredeljenje zavisi od konteksta, od toga ko pokreće zahtev i u kojim okolnostima.

Tema je, dodaje, aktuelna i vezana je i za poziciju manjina u regionu s obzirom da je nakon raspada Jugoslavije i nakon raspada SSSR, tema postala aktuelna te je Savet Evrope doneo okvirnu konvenciju za manjine.

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je knjiga Rite Augestad Knudsen korisna i da bi i njen suprug Aljbin Kurti, da ju je pročitao, vodio drugačiju politiku.

"Ako pogledamo trenutak i nasilje na severu Kosova i Metohije ... i sve što se dešava knjiga je zaista korisna", rekao je Janjić za Tanjug.

To je kako kaže teorijska knjiga i samo se u jednom delu tiče Kosova i to procedure priznanja i to na vrlo koristan način.

Janjić dodaje da bi ona bila od koristi našim političarima - ljudima koji su od 2008. do 2012. zapravo neznajući pokrenuili pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i legitimirali poroceduru proglašnja nezavisnosti i time otežali svake druge pregovore i oštetili i Srbiju i Kosovo.

"Već taj sud je rekao i to knjiga lepo kaže da je to jedna od najneobičnijh rasprava gde se pričalo o svemu ali ne i samoopredeljenju ali je zaključeno na kraju da je to sui generis", rekao je Janjić.

Poruka knjige koja, kako kaže razlikuje tzv liberalno konzervativne odgovore od radikalnih ide u prilog slobode i mira.

"Da je Aljbin Kurti čitao knjigu drugačije bi vodio politiku i zato je pitanje za njega da li su oni čitali knjigu i da li odgovara njihovim interesima", rekao je Janjić nakon skupa na kojem se putem linka obratila i autorka.

Autorka koja se putem zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora na temu prava na samoopredeljenje.

Vučić: Kako to da samoopredeljenje ne važi samo za Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas kako to da je samoopredeljenje suština slobode za sve narode osim za Srbe.

"Kako to da je za Norvežane i za Albance i za sve Evropljane samoopredlejnje suština slobode i demokratije, a samo nije za Srbe", konstatovao je Vučić na pitanje novinara da li mu je poznato da je danas u Beogradu održana promocija knjige supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija pod nazivom "Ideja slobode i samoopredljenja".

Rekao je da nije znao za to, ali da to nije naš problem.

"Ne plašimo se ničijih reči, ni knjiga. Srbija mora da bude iznad toga", rekao je on i dodao da je naš problem to kako se samoopredeljnje svuda vidi kao oličenje slobode, osim u slučaju Srbije.

"Kažite nam da je vrhunac slobodarske misli svima dozvoljen osim Srbima. Kažite nam da je to tako i da znamo da nema nikakvih principa. Nazovimo stvari pravim imenom", poručio je Vučić.

On je dodao i da Srbija zna gde joj je mesto i da je mala u odnosu na velike evropske i svetske sile, kao i da zna da su bili protiv nje i devedesetih i pre toga, ali i da dobro razume svoju realnu poziciju.

"Samo nemojte da nam to objašnjavate principima i da nam pričate da je ostvarenje prava na samoopredeljenje vrhunac slobode, a onda ćete taj vrhunac slobode da zabranite samo jednom narodu, slučajno je to srpski. Tu prestaju sve vaše priče o pravdoljubivosti, istinoljubivosti i ravnopravnosti", zaključio je Vučić.

On je dodao da je o promociji knjige saznao iz novina i da bi na nju došao da je znao čime se knjiga bavi da bi dobio odgovor na to pitanje, ali istovremeno konstatovao i da na njega odgovora nema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dok vlast kuka na Kurtija, njegova žena u Beogradu promoviše knjigu i to o samoopredeljenju!

Izvor: KMnovine.com, 23.Sep.2021

Dok vlast kuka na Kurtija, njegova žena promoviše knjigu u sred Beograda i to o Kurtiju! Knjiga „Ideja slobode i 'samoopredeljenje'”, Rite Augestad Knudsen, supruge tzv. premijera albanskih separatista Aljbina Kurtija, promovisana je danas u Beogradu......Tim povodom Helsinški odbor za ljudska...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.