U Belorusiji nema antisemitizma

Izvor: B92, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Belorusiji nema antisemitizma"

Aleksandar Lukašenko (FoNet)

Minsk -- Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbacio je juče optužbe Izraela za antisemitizam.

"Ako bilo ko kaže da u Belorusiji ima antisemitizma, ili da ovde proganjamo muslimane, nemojte verovati u to," rekao je juče Lukašenko na sastanku povećenom pitanjima religije. Izraelske vlasti saopštile su prošlog petka da će uputiti protest beloruskom ambasadoru u jevrejskoj državi, posle Lukašenkove izjave da Jevreji "ne brinu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o mestima u kojima žive misleći na beloruski gradić Bobruisk i sam Izrael.

Lukašenko je prošle sedmice na konferenciji za novinare govorio o situaciji u beloruskom gradiću i tada je, kako prenose izraelski mediji, izjavio: "Očito to je jevrejski grad, a Jevreji ne brinu o mestu u kome žive. Pretvorili su Bobruisk u svinjac. Pogledaje Izrael - ja sam tamo bio, video sam svojim očima".

Takođe je rekao da se situacija u gradu popravila, tek pošto su ga Jevreji napustili, ali je pozvao "Jevreje koji imaju novca" da se vrate.

Nemački nacisti ubili su u Bobruisku više hiljada Jevreja i u blizini grada napravili geto, podsetio je Rojters.

Antisemitski ispad beloruskog predsednika kritikovala je i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Lukašenko je danas izjavio da "samo neprijatelji Belorusije mogu da kažu tako nešto o ovoj svetoj zemlji, svetoj državi i svetoj naciji".

Na početku svog predsedničkog mandata, Lukašenko je za nemački list "Handelsblat" izjavio da se za Hitlera ne mogu vezivati samo loše stvari, ali je kasnije optužio pripadnike beloruske opozicije da su simpatizeri fašizma.

Zapadne zemlje smatraju da Lukašenko krši ljudska prava.

Njemu je zabranjen ulaz u Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, koje smatraju njegov prošlogodišnji ponovni izbor za predsednika u trećem mandatu, izbornom prevarom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.