U Bajkalu potraga za blagom ruskih careva

Izvor: Blic, 01.Sep.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bajkalu potraga za blagom ruskih careva

Ruske podmornice "Mir 1" i "Mir 2" nastaviće i iduće godine da istražuju dubine sibirskog jezera Bajkal, u potrazi za blagom admirala Aleksandra Kolčaka - 180 tona zlata za koje se pretpostavlja da su, u jeku građanskog rata u Rusiji, završile na dnu ovog najvećeg rezervaora slatke vode na svetu.

Podmornica "Mir 2" je u ponedeljak uronila na 420 metara dubine, ali njena mehanička ruka nije uspela da dohvati predmete uočene ovih dana u jednoj od većih pukotina na dnu jezera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na otprilike kilometar i po od jugozapadne obale jezera, uočeni su "svetlucavi pravougaoni predmeti nalik zlatnim polugama".

Potraga će biti nastavljena idućeg leta, jer se upravo završila treća faza istraživačke misije dve mini-podmornice

"Barem sada znamo gde da tražimo Kolčakovo zlato", izjavio je Roman Afinin, predstavnik Fonda za očuvanje Bajkala, prenose agencije.

Pre godinu dana, ruske podmornice su na 700 metara dubine naišle na delove železničkog vagona iz vremena revolucije. Pojedini stručnjaci pretpostavljaju da bi to mogli biti ostaci voza kojim je belogardejski admiral Kolčak 1919. godine prenosio carsko zlato, povlačeći se u Sibir pred Crvenom armijom.

Tajna Kolčakovog blaga

Za vreme Prvog svetskog rata, otprilike polovina zlatnih rezervi carske Rusije (505 tona zlata u polugama) prebačena je iz Sankt Peterburga u jednu banku u Kazanu, bivšoj tatarskoj prestonici.

U avgustu 1918. nepuna dva meseca nakon što su boljševici u Jekaterinburgu pobili carsku porodicu, zlato je poslato u Omsk, u Sibiru, gde se nalazio generalštab belogardejaca.

Sa nadiranjem boljševika preko Urala, zlato je transsibirskom železnicom poslato još istočnije, u Irkutsk, na Bajkalskom jezeru.

Kada je, nakon Kolčakovog poraza, Crvena armija preuzela blago, nedostajalo je oko 180 tona zlata.

Do današnjih dana održala se legenda o carskom blagu nestalom negde u sibirskim stepama ili na dnu najstarijeg i najdubljeg jezera na svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.