Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvorac ovce Doli odustaje od svoje tehnike kloniranja

Britanski naučnik, tvorac ovce Doli, prvog kloniranog sisara dobijenog od ćelije odrasle životinje, napušta svoja istraživanja o kloniranju u korist proizvodnje matičnih ćelija bez embriona, piše list "Dejli telegraf".



Profesor Jan Vilmat sa Roslin instituta u Edimburgu tvorac je ovce Doli, klona odrasle životinje, koja je ugledala svet 5. jula 1996. godine. To ostvarenje, objavljeno 23. marta 1997. godine, donelo mu je mnoge kritike, pre svega iz crkvenih krugova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On međutim odustaje od licence za kloniranje ljudskih embriona koju je dobio pre dve godine, kako bi sledio korak Japanca Šinije Jamanake, profesora na univerzitetu u Kjotu, koji je uspeo da dobije matične ćelije iz komada kože miša, bez embriona.

Profesor Jamanaka je navodno uspeo da isto uradi i sa ljudskim ćelijama, prenosi britanski list.

"Pre nekoliko nedelja odlučio sam da prestanem sa transferom jedra (tehnika korišćena za kloniranje ovce Doli), rekao je profesor Vilmat "Dejli telegrafu".

Istraživanje matičnih ćelija predstavlja tehniku koja je "socijalno mnogo prihvatljivija", a istovremeno je "vrlo uzbudljivo i čudnovato", objasnio je on.

Ono bi moglo da omogući uzgajanje matičnih ćelija pacijenta koje bi se potom koristile za "popravljanje" posledica bolesti.

Neki naučnici smatraju da stepen uspešnosti metoda koriscćenog kod ovce Doli nije dovoljno visok da bi bio upotrebljen i kod ljudi, pre svega zbog teškoća u dobijanju jajašaca.

SAD su ograničile federalno finansiranje istraživanja o matičnim ćelijama, a predsednik Džordž Buš stavio je veto na nacrt zakona čiji je cilj bio razvijanje tog istraživanja, u ime zaštite ljudskog života.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.