Tvorac audio kasete umro u 94. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2021, 22:40

Tvorac audio kasete umro u 94. godini

Lu Otens, tvorac audio kasete i pionir CD tehnologije preminuo je u 94. godini u domu u mestu Duizel u severnoj Holandiji, preneli su mediji.

Otens, koji je želeo da bude inženjer, počeo je da radi za Filips 1952. godine, a osam godine kasnije već je bio šef.

U roku od godinu dana on i njegov tim su razvili prvi portabl snimač kaseta, koji je prodat u više od milion primeraka, prenosi sajt Dač njuz.

Dve godine kasnije je modifikovao magnetofon i pretvorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga u kasetu.

Mnogo godina kasnije, Otens je počeo da razvija CD tehnologiju za kompanije Soni i Filips i ona je prodata u više od 200 milijardi primeraka.

U penziju je otišao 1986. godine, ali je sve vreme odbijao da preuzme zasluge za učešće u tehnološkoj evoluciji, koja je milijardama ljudi omogućila da slušaju muziku.

"Sve je to bio timski rad", govorio je Otens.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvorac audio kasete umro u 94. godini: Odlazak legendarnog Lua Otensa

Izvor: Blic, 10.Mar.2021

Lu Otens, tvorac audio kasete i pionir CD tehnologije preminuo je u 94. godini u domu u mestu Duizel u severnoj Holandiji, preneli su mediji.

Nastavak na Blic...

Preminuo čovek koji je izumeo audio kasete

Izvor: N1 televizija, 11.Mar.2021, 00:48

Holandski inženjer Lu Otens, kome se pripisuje izum audio kaseta, preminuo je u 94. godini.

Nastavak na N1 televizija...

Muzika: Preminuo Lu Otens – izumitelj audio kaseta i pionir CD tehnologije

Izvor: Danas, 11.Mar.2021

AFP Lu Otens, holandski inženjer koji je izumeo audio kasetu, preminuo je u 94. godini. Audio kasete prvi put su počele da se prodaju tokom 1960-tih godina prošlog veka, a procenjuje se da je do sada prodato oko 100 milijardi ovih nosača zvuka. Otensov izum potpuno je promenio način na koji su ljudi...

Nastavak na Danas...

Umro je čovek koji je izmislio audio kasete

Izvor: Domino Magazin, 11.Mar.2021

Umro je čovek koji je izmislio audio kasete. Lout Ottens je imao 94 godine a bio je inženjer u Philipsu. Zaslužan je za audio kasete na kojima je počeo da radi ranih šezdesetih godina. Hteo je da napravi jednostavan i pristupačan način za slušanje muzike, po uzoru na studijske trake, koje su...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.