Tviter ruske diplomatije

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tviter ruske diplomatije

29.06.2011. -

Rusko ministarstvo inostranih poslova dobilo je Tviter. Tako MIP uz pomoć savremenih sredstava komunikacije planira da izađe na novi nivo komunikacije sa internet-korisnicima. Suština diplomatskih izjava i komentara treba da se umanji do 140 simbola na ruskom i engleskom.

Od današnjeg dana novosti iz ministarstva na Sloljenskoj moći će da se prate iz bilo koje tačke sveta preko dva zvanična kanala: MID_RF ili MFA_RUSSIA. Nikakve druge stranice nemaju veze >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sa spoljnopolitičkim resorom RF, podvukao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije zvanični predstavnik MIP Aleksandar Lukaševič.

Na sajtovima će biti predstavljena operativno obnovljena informaciaj o ruskim prilazima osnovnim događajima u međunarodnim odnosima. Zadatak koji postavljamo je da učinimo spoljnopolitičke ocene jasnim i dostupnim masovnoj publici. Na Tviteru takođe planiramo da objavimo najave događaja uz učešće rukovodstva ministarstva. Stranica MIP sračunata je na široku publiku. To su predstavnici medija, omladina, studenti, svi koji se zanimaju za dešavanja u svetu. Naš novi resurs će biti koristan i za ruske građane koji borave u inostranstvu – na odmoru, na službenom putu. Na svoje telefone i komunikatore oni mogu da dobijaju informacije u slučaju vanrednih situacija u zemljama u kojima se nalaze.

Sa Tviterom ne može da konkuriše ni jedan medij. I rusko MIP nije prvo koje otvara sopstveni mikroblog. Tviter imaju Ministarstvo za vanredne situacije, Federalna antimonopolna služba, Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede. A u inostranstvu zvanične stranice na tom resursu imaju mnogobrojne međunarodne organizacije, uključujući UN; NATO, OEBS i različite vladine strukture – Bela kuća, Stejtdepartment SAD, parlament Velike Britanije. Tviter je idealni instrument za politiku. Uz pomoć njega možemo da saznajemo za događaje u svetu i da razmenjujemo informacije. Ne pišu tamo uzalud političari svetskog glasa: Dmitrij Medvedev, Barak Obama, Nikola Sarkozi, Andres Fog Rasmusen, Dejvid Kameron, mnogi drugi. U Rusiji je ovaj resurs takođe popularan kod rukovodilaca ministarstava, (ovih dana je sopstveni Tviter otvorio ministar za sport) turizam i omladinsku politiku Vitalij Mutko, kao i kod gubernatora, poznatih ličnosti i redakcija medijskih kuća. Ipak u rejtingu Tvitera na ruskom prvo mesto pripada neopozivo predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu, čije beleške čita preko 350 000 ljudi.

Kako je uverio Glas Rusije predstavnik MIP Aleksandar Lukaševič, on i njegov resor ne planiraju da se zaustave na dostignutom. U planovima diplomata su izlasci i na druge formate, između ostalog otvaranje stranica na popularnom Fejsbuku.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/myxabyxe/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.