Tužilaštvo: Hapšenje katalonskog predsednika ostaje opcija, trenutno se ne razmatra

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Hapšenje katalonskog predsednika ostaje opcija, trenutno se ne razmatra

Španski državni tužilac Hoze Manuel Masa rekao je danas da hapšenje katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona, označenog kao organizatora zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, ostaje kao opcija, iako se trenutno ne razmatra.

 "Legalno gledano, mogu se steći uslovi za njegovo hapšenje. To je odluka koja je moguća ali je u ovom trenutku ne razmatramo", rekao je Masa.

Tužilaštvo je tražilo gonjenje Pućdemona i svih članova katalonske vlade zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << neposlušnosti, prevare i pronevere javnih sredstava.

Masa je rekao da bi pronevera, delo kažnjivo zatvorom, moglo opravdati zahtev za hapšenje Pućdemona.

Državno tužilaštvo je već zapretilo hapšenjem oko 700 katalonskih gradonačelnika i predsednika opština koji pomažu u organizovanju referenduma, u okviru ofanzive španskih institucija na svim nivoima ne bi li sprečili glasanje.

Policija je danas saopštila da je pozvala na razgovor 17 osoba osumnjičenih za neposlušnost zbog pokretanja internet sajtova o referendumu. takve sajtove španske vlasti gase koliko mogu.

Pućdemon često putem Tvitera upućuje na te sajtove, koji govore Kataloncima gde mogu da glasaju na referendumu.

Španske vlasti tvrde da je referendum ilegalan prema odluci Ustavnog suda  ;i da neće biti održan.

Do sada su zaplenjeni milioni glasačkih listića a više visokih katalonskih zvaničnika je uhapšeno.

Katalonske secesionističke vođe ignorišu pretnje Madrida i pozivaju se na pravo naroda na samoopredeljenje.

Oni su obećali da će proglasiti nezavisnost ako "za" pobedi na referendumu. Katalonija ima sopstveni jezik i kulturu. Katalonci su doboko podeljeni po pitanju nezavisnosti. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja u junu, 41,1 odsto ispitanih se izjasnilo za nezavisnost. Njih 49,9 odsto je bilo protiv.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠPANIJA SE PRIBOJAVA REFERENDUMA "Hapšenje katalonskog predsednika jedna od opcija"

Izvor: Blic, 25.Sep.2017

Španski državni tužilac Hoze Manuel Masa rekao je danas da hapšenje katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, označenog kao organizatora zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, ostaje kao opcija, iako se trenutno ne razmatra..."Legalno gledano, mogu se steći uslovi za njegovo hapšenje....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.