Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Smrtna kazna za Huseina

Bagdad -- Glavni tužilac iračkog Višeg krivičnog suda tražio smrtnu kaznu za svrgnutog predsednika Sadama Huseina.

Smrtna kazna tražena je i za Huseinovog polubrata Barzana al Tikritija i bivšeg potpredsednika Tahua Jasina Ramadana. Tužilac Džafar al Musaui je smrtne kazne tražio posle dužeg obrazloženja, u kom je izneo tvrdnju da su pomenuta trojica odgovorna za masakr 148 šiita, žitelja sela Dudžail, 1982.

Meštani Dudžaila ubijeni su u odmazdi za atentat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je iste godine izvršen na predsednički konvoj u kom je bio Sadam Husein. "Tužilaštvo traži najstrožu kaznu zbog masovnosti zločina. Oni nisu pokazali milost čak ni za stare ljude, žene i decu, čak ni drveće nije bilo sačuvano od njihove surovosti", rekao je tužilac.

Na kraju završne reči tužioca, Sadam Husein je, smejući se, samo sarkastično promumlao: "Dobro obavljen posao."

Svrgnuti lider Iraka i ostali optuženi mogli bi biti osuđeni na smrt vešanjem ako budu proglašeni krivima. Branioci Sadama Huseina trebalo bi da iznesu završnu reč do 10. jula. Suđenje je počelo u oktobru prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.