Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzi: Istorija, udžbenici i ulice - sve na albanskom

PODGORICA - Političke stranke albanske zajednice u Crnoj Gori, koje će u koaliciji nastupiti na lokalnim izborima u opštini Tuzi 23. maja, predstavile su se u dosadašnjoj predizbornoj kampanji gotovo isključivo nacionalnim zahtevima crnogorskoj vlasti i obećanjima svojim biračima.

Građanska inicijativa, Demokratski savez i Albanska alternativa zahtevaju da Tuzi, koji su gradska opština Podgorice, dobiju samostalan status, a najavljeno je da bi referendum o tome trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << održan 8. avgusta. Pored toga, te stranke traže da "deca (Albanaca) u Malesiji" uče iz albanskih udžbenika i albansku istoriju.

"Naša je ljudska, patriotska i politička obaveza da podsećamo na velike ličnosti sa visokim nacionalnim vrlinama, kao što je albanski heroj Đerđ Kastriot Skenderbeg", rekao je na jednom predizbornom skupu predstavnik Demokratskog saveza Maraš Dedvukaj.

Najavljeno je da će u Malesiji, području koje naseljavaju etnički Albanci, biti podignut spomenik učesnicima Malisorskog ustanka 1911. godine, koji je dignut kako bi se ta oblast pripojila Albaniji, odnosno da se Albanija, koja je tada stvarana kao država, formira u etničkim granicama.

Jedan od predizbornih zahteva je da se u Tuzima i na celom području Malesije nazivi naselja, ulica i raznih institucija ispišu i na albanskom jeziku.

Jel to onaj Skender beg sto se po njemu nazvala siptarska Skenderbeg divizija koja je klala i palila sve sto je srpsko. Jos samo fali da u Crnoj gori podignu spomenike Drazi Mihajlovicu pa da ikonografija bude potpuna. Crnogorcima ostaje samo da po javnim prostorijama povesaju slike Hitlera tako da se bratija nadje na istom mestu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.