Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog potopljenog blaga

Madrid -- Španija je tužila jednu kompaniju federalnom sudu u Americi jer je ta kompanija pronašla brod iz kolonijalne ere i uzela zlato.

Kompanija je pronašla na dnu mora olupinu za koju se smatra da je pripadala Španiji pre nekoliko vekova. Težina zlata i srebra koja je izvučena sa dna mora još se ne zna, kao ni gde je olupina, i vreme kada je potonula. Smatra se da nikada niko nije izvukao toliko dragocenosti.

Da bi se zlatni i srebrni novac izvukao sa dna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Atlantika korišćene su kofe, pumpe, a i ronioci su nosili zlato u rukama. Kompanija za pomorska istraživanja Odisej tvrdi da je sa dna mora, iz olupine stare oko 300 godina izvukla oko 500 hiljada zlatnika i srebrnjaka. Problem je nastao jer je to blago na sebi imalo krunu i žig španskog kralja. Moderna Španija pokušava da povrati zlato sa potopljenog broda.

"Ova situacija se aktivno istražuje u Španiji, kao što možete očekivati. Postoje neke informacije koje su isplivale a kažu da je kompanija "Odisej", nelegalno uzimala špansku imovinu iz mora", kaže zastupnik vlade Španije Džejms Gold.

Ko ga nađe njegovo je, to je osnovno pravilo lovaca na blago definisano i međunarodnim pravo. Države ipak imaju pravo da im se dobra vrate, ali samo ako je jasno da je imovina posed jedne države. Kako je sporni brod pripadao španskim kolonijama, i kako odavno na sebi nema špansku zastavu, advokati kompanije "Odisej" tvrde da Španija nema prava na blago.

"To je bila operacija spasavanja broda. A zakon kaže da spasioci broda moraju imati koristi od toga. Vlasnik imovine može reći da ne želi da se izvadi vlasništvo, i o tome se može diskutovati. Međutim to se odnosi na vlasnika ma koje imovine, a u ovom slučaju to nije prvenstveno španska vlada, jer ovo plovilo nije bilo iz Španije, i nema špansku zastavu", kaže zastupnik kompanije "Odisej" Alen fon Špigelfeld.

Od početka 16. veka do sredine 18. Španija je iz Južne Amerike donosila oteto indijansko zlato. Postojale su čitave flote brodova koje su služile samo za to. Ti brodovi su bili na meti pirata, ali i žrtve nestabilnog vremena na Atlantskom okeanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.