Tužba protiv NSA zbog špijunaže

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv NSA zbog špijunaže

Nevladina organizacija Američka unija za civilne slobode saopštila je danas da je podnela tužbu protiv Nacionalne bezbednosne agencije i Ministarstva pravosuđa osporavajući vladin program masovnog nadzora Internet saobraćaja.

ACLU je podnela tužbu sudu u Merilendu u ime više organizacija uključujući Vikimedija fondaciju, koja stoji iz Vikipedije, i konzervatvnog Raderford instituta.

U tužbi se navodi da masovni nadzor Internet saobraćaja koji sprovodi NSA, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predstavlja kršenje Prvog amandmana koji se tiče slobode govora i udruživanja i Četvrtog amandmana koji štiti građane od neosnovanog pretresa i zaplene. Program NSA beleži komunikacije sa "osobama koje nisu iz SAD" u cilju prikupljanja stranih obaveštajnih podataka.

Potpisnici tužbe su i Amnesti internešenel, PEN Amerikan centar i Hjuman rajts voč.

"Tražimo od suda da okonča nadzor Internet saobraćaja koji vrši NSA", napisao je osnivač Vikipedije Džimi Vejls u autorskom članku u "Njujork tajmsu".

Tužba je usledila nakon neuspelog pokušaja ACLU 2013. da ospori program NSA, prisluškivanja bez naloga, koju je Američki vrhovni sud odbio uz obrazloženje da podnosioci tužbe ne mogu da dokažu da su prisluškivani.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.