Tusk izbran za predsednika Evropske narodne stranke

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk izbran za predsednika Evropske narodne stranke

Predsednik Evropskog saveta na odlasku Donald Tusk novi je predsednik Evropske narodne stranke (EPP), odlučili su u Zagrebu narodnjaci kojima je Tusk obećao da će se boriti protiv populista.
Za Tuska je bio 491 izaslanik, a protiv 37, na kongresu saveza evropskih demohrišćanskih stranaka, javila je Hina.

Prvi čelnik EPP-a iz centralne i istočne Evrope zameniće Francuza Žozefa Dola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je stranku vodio od kraja 2013.
Tusk (62) je bio jedini kandidat za novog lidera krovne evropske stranke desnog centra i najjače grupe u Evropskom parlamentu.
Krajem novembra njemu ističe mandat predsednika Evropskog saveta na koji je izabran 2014. i 2017.
"Bolje biti predsednik EPP-a nego bivši predsednik Evropskog saveta", rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata.
On je ranije danas izjavio da mu je dosta da bude prvi evropski birokrata i da kreće u borbu za birače protiv populista.
"Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti", rekao je izaslanicima iz četrdesetak zemalja.
Tusk, aktivista sindikata Solidarnost osamdesetih godina, postao je najdugovečniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj (2007-2014).
Bio je jedan od utemeljitelja centrističke stranke Građanske platforme, članice EPP-a koju je vodio od 2003. do 2014.
Osnovan 1976. godine, savez evropskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TUSK IZABRAN ZA LIDERA EVROPSKE NARODNE STRANKE: Krećem u borbu za birače protiv populista!

Izvor: Kurir, 20.Nov.2019

Predsednik Evropskog saveta na odlasku Donald Tusk novi je predsednik Evropske narodne stranke (EPP), odlučili su večeras u Zagrebu narodnjaci kojima je Tusk obećao da će se boriti protiv populista.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.