Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski parlament usvojio izmene ustava

Turski parlament prihvatio je danas amandman na ustav kojim se omogućava da predsednik bude biran na direktnim izborima. Amandman je podržalo 376, a 55 poslanika od 550 koliko ima turski parlament je bilo protiv. Međutim, da bi dobio zakonsku snagu, amandman mora da ga potpiše predsednik države Ahmet Nedžat Sezer.

Sezer, koji je često u nesaglasju sa vladom, nagovestio je da bi mogao da stavi veto na zakon sa obrazloženjem da nije prošao dovoljno dugu debatu. Ustavne izmene predviđaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbor predsednika direktno, na mandat od pet godina i mogućnost reizbora na još pet godina, umesto kao do sada u parlamentu i na samo jedan mandat od sedam godina.

Vodeća stranka Pravde i razvoja (AK) odlučila je da "pogura" ustavne reforme nakon što je izgubila politički dvoboj sa sekularnom opozicijom o izboru šefa države u parlamentu. Kandidat vladajuće stranke Abdulah Gul u dva navrata nije dobio većinu u parlamentu, a njegov izbor pratile su velike demonstracije opizicije širom zemlje.

Kao rešenje krize, za 22. jul su raspisani prevremeni parlamentarni izbori. Prema danas objavljenim rezultatima dve ankete, vladajuća stranka veliki je favorit tih izbora i ima podršku od 29 do 41 odsto birača.

U Turskoj vlada ima veći deo vlasti, dok predsednik ima mogućnost da stavi veto, vrši imenovanja i komanduje vojskom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.