Turske snage očistile dva sela, Kurdi uzvraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turske snage "očistile" dva sela, Kurdi uzvraćaju

Tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage Turske proširile ciljeve dejstvovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na severu Sirije.

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista", prenosi AP.

Istovremeno, kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras al-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika. Kako prenosi TAS S, Kurdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Tursko ministarstvo odbrane: Nastavljen napad na sever Sirije

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video snimak komandosa u akciji, prenosi AP.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras al-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

Ras al-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale pošto je Ankara pokrenula Operaciju na severu Sirije u nameri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu u koju bi mogle da se vrate sirijske izbeglice.

Pompeo: SAD nisu dale zeleno svetlo Turskoj za napad na Siriju

Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj za napad na sever Sirije, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, ali je dodao da je Ankara imala "legitimne brige o svojoj bezbednosti".

Pompeo je rekao i da je predsednik Donald Tramp doneo odluku da pomeri američke vojnike iz tog područja da ne bi stradali, prenosi Rojters.

U Intervjuu PBS-u američki državni sekretar je odbacio široko raširenu zabrinutosti zbog novog uspona Islamske države u Siriji.

On se takođe osvrnuo i na postupanje Kine prema muslimanima na svojoj teritoriji, uključujući Ujgure, te ocenio da ono predstavlja "ogromno kršenje ljudskih prava" i da će Vašington nastaviti da pokreće to pitanje.

Tramp: Premestili smo najopasnije islamiste iz Sirije

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je SAD premestila na nepoznatu lokaciju neke od najopasnijih boraca Islamske države, koji su bili zarobljeni na severu Sirije, da bi mogli da ih "drže na oku" dok traje turski vojni upad na to područje.

Turske trupe napale su severnu Siriju kako bi potisnule kurdske borce na koje ona smatra teroristima, prenosi Rojters.

Kurde podržavaju SAD i oni su, kako se navodi, u martu zauzeli poslednju teritoriju pod kontrolom militanata iz Islamske države.

Kako se navodi, Kurdi takođe drže hiljade boraca Islamske države u zatvorima, te je postojala zabrinutost da bi oni mogli biti oslobođeni ako kurdske snage ostave svoje položaje.

Kako se navodi, Tramp nije rekao koliko je militanata prebačeno sa severa Sirije, niti na kojoj lokaciji se sada nalaze.

Turska avijacija pogodila zatvor u kojem su borci ID

Kurdske snage, koje kontrolišu severoistok Sirije, saopštile su da je u turskom vazdušnom napadu pogođen zatvor u kome su bili zatočeni militanti Islamske države.

Lavrov: Rusija za razgovore Ankare, Damaska i Kurda

Rusija će ohrabrivati dijalog između Damaska i Ankare, ali i kurdskih organizacija, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je izrazio uverenje da bi u tim kontaktima mogli da budu zadovoljeni interesi svih strana.

Lavrov je ocenio da je "opravdana zabrinutost Turske" zbog situacije duž granice sa Sirijom mogla da bude rešena na osnovu postojećih sporazuma, prenosi Tas s.

"Od početka krize u Siriji naglašavali smo da razumemo opravdanu zabrinutost Turske zbog bezbednosti njene granice, ali smo istovremeno isticali da je put da se situacija reši sporazum između Damaska i Ankare, poznat kao Dogovor iz Astane, potpisan 1998", rekao je Lavrov.

On je dodao da je efikasna primena tog sporazuma, koji predviđa zajedničke napore u borbi protiv terorizma na granici između Turske i Sirije, iskomplikovana aktivnostima SAD i njihovih saveznika na istočnoj obali Eufrata.

"Jedan od zatvora u kojima su bili zatvoreni pripadnici Islamske države pogođen je tokom vazdušnih napada koje izvršila Turska", objavile su na tviteru Sirijske demokratske snage bez davanja dodatnih detalja, prenosi Rojters.

Istovremeno, tursko ministarstvo odbrane je saopštilo da je njena vojska u vazdušnim i raketnim napadima pogodila ukupno 181 položaj militanata od početka operacije na severoistoku Sirije.

Mogerini pozvala Tursku da prekine vojnu akciju u Siriji

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

"EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem", kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini

"Jednostrano delovanje Turske preti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike."

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni partner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

"Bezbednosna zabrinutost Turske mora se rešavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbedan i održiv pristup humanitarne pomoći na celoj teritoriji Sirije.

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Evropska unija pozvala je ranije juče Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severu Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbednoj zoni za izbeglice, rekavši da tamo neće pružiti pomoć.

Malo je verovatno da bi takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije, kako je predvidela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gde se prava lokalnog stanovništva ignorišu, stoji u saopštenju.

Iran poziva Tursku da prekine vojnu ofanzivu u Siriji

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas Tursku da bez odlaganja obustavi svoju vojnu ofanzivu u Siriji i da povuče svoje snage iz te zemlje.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj veb stranici, ministarstvo je izrazilo zabrinutost zbog humanitarne situacije i opasnosti za civile u zoni konflikta.

"Ministarstvo spoljnih poslova Irana naglašava neophodnost hitne obustave napada i povlačenja turske vojske sa teritorije Sirije", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.