Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska vojska odbila kurdski napad

Ankara, Brisel -- Turske snage uz pomoć tenkova i artiljerije odbile napad četrdesetak kurdskih pobunjenika na vojni punkt blizu iračke granice.

Meta sinoćnjeg napada bili su turski žandarmi u planinama u provinciji Hakari, saopštili su danas predstavnici vojske. Gerilci su se posle žestokog okršaja povukli na sever Iraka, odnevši svoje mrtve i ranjene, preneo je Rojters.

Incident se dogodio u trenutku kada Turska pojačava trupe duž granice sa Irakom, u očekivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke o eventualnom vojnom upadu u irački Kurdistan, gde se nalaze baze kurdskih pobunjenika, iz kojih oni vrše napade na turskoj teritoriji.

Gul odlučan, EK kritikuje

Turski predsednik Abdulah Gul izjavio da je Turska odlučna u nameri da preduzme neophodne korake kako bi zaustavila pretnju koju predstavljaju kurdski pobunjenici u severnom Iraku.

Gul je rekao da Turska gubi strpljenje i da neće tolerisati napade boraca zabranjene Kurdistanske partije sa teritorije Iraka.

Istovremeno, Evropska komisija u godišnjem izveštaju u novembru kritikuje Tursku zbog stanja u oblasti ljudskih prava, uloge vojske u toj zemlji i neotvaranja luka za transport iz Kipra, navodi se u nacrtu tog izveštaja.

Uprkos propustima, u izveštaju koji će biti objavljen 7. novembra, Turska će, kao kandidat za članstvo u EU, biti pohvaljena zbog načina rešavanja ustavne krize ove godine i sprovođenja reformi koje su vodile znatnom ekonomskom rastu.

U Briselu uhapšeni demonstranti

Više od 100 mladih ljudi turskog porekla uhapšeno je sinoć u Briselu tokom zabranjenih demonstracija protiv Kurda, saopštio je portparol lokalnih vlasti.

Tenzije su pojačane u belgijskim opštinama sa velikim brojem turskih imigranata otkako je 12 turskih vojnika ubijeno u napadu kurdskih separatista početkom ovog meseca na severu Iraka.

"Oni su uhapšeni jer su uništavali automobile, autobuske stanice i kontejnere za otpatke", izjavio je Pjer Brilan, portparol gradonačelnika Sen Žos ten Nodea, gde je izbilo naselje.

"Nekolicina mladih bili su naoružani metalnim šipkama i imali kapuljače i šalove obmotane oko glave", izjavio je Brilan, dodajući da je bio svedok incidenta.

"Nisu imali dozvolu da održe protest, a demonstrirali su zbog sukoba na tursko-iranskoj granici", rekao je Brilan. Sen Žos ten Node je kvart Brisela u kome živi velika turska zajednica.

"Ovo je prenošenje turskih problema u Belgiju... Kao kad bi neko demonstrirao u ime belgijske zajednice u Turskoj", komentariše Brilan.

U Sen Žos ten Nodeu su takođe nedavno izbili neredi između turske i jermenske zajednice nakon što je američki kongres glasao da se masakr nad Jermenima iz 1915. godine nazove turskim genocidom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.