Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska vojska bombardovala Kurde

Berlin -- Turski vojni helikopteri bombardovali su položaje kurdskih pobunjenika u istočnoj Turskoj.

Turska novinska agencija Anadolija takođe je objavila da je vojska zarobila grupu od oko 100 kurdskih separatista, u blizini granice s Irakom, iako pripadnici Radničke partije Kurdistana to demantuju.

Vojnici na granici s Irakom, javlja Anadolija, saterali su kurdske gerilce u pećine u planinama u pograničnoj provinciji Hakari i zarobili ih, preneo je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predstavnik kurdskih pobunjenika Abdul Rahman al-Čaderči, rekao je, međutim, da je izveštaj "neosnovan", da u toj oblasti nije bilo sukoba i da su takve optužbe "deo turske propagande protiv PKK."

Takođe danas, vojska je iz helikoptera ispaljivala rakete na baze pripadnika PKK, u planinama u turskoj pograničnoj provinciji Širnak.

U međuvremenu, u dva razdvojena incidenta, poginula su dvojica turskih vojnika, prenela je agencija Rojters.

Tenzija duž granice između dve zemlje jača od 17. oktobra, kada je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju protiv pobunjenika iz redova PKK, koji se kriju u susednom Iraku, odakle prelaze granicu i napadaju ciljeve u Turskoj.

Sukob Kurda i Turaka u Berlinu

U berlinskoj četvrti Krojcberg sinoć je došlo do okršaja između mladih Kurda i ekstremno desničarski opredeljenih Turaka.

Prema današnjim navodima medija, u glavnom gradu Nemačke do sukoba je došlo posle prijavljenih demonstracija protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) pod nazivom "Jedinstvo i bratstvo između Turaka i Kurda". A prema današnjim navodima policije, grupa ekstremno desničarski opredeljenih mladih Turaka zloupotrebila je demonstracije i na ulicama pokrenula pravi lov na Kurde.

Broj učesnika nereda nije saopšten. Vlasti su samo saopštile da je povređeno 18 policajaca i da je privedeno 15 učesnika u neredima, od kojih je osam ostalo u pritvoru.

U Berlinu je u subotu oko 500 Kurda protestvovalo protiv moguće turske intervencije u severnom Iraku. Kolona demonstranata prošetala je do turskog konzulata sa kurdskim zastavama i transparentima na kojima je pisala poruka turskoj armiji "Napolje iz Kurdistana".

Iako je nekoliko demonstranata uhapšeno, do nereda nije došlo, jer je demonstracije pratilo 500 policajaca.

Turski mediji, koji se štampaju ili prodaju u Nemačkoj, zameraju listovima u toj zemlji da umanjuju opasnost od PKK. U zajedničkom saopštenju Turska zajednica u Nemačkoj i Savet nemačkih građana poreklom iz Turske zamerili su nemačkim medijima to što "terorističke napade PKK deklarišu kao oslobodilačku borbu".

Političar stranke Zelenih turskog porekla Čem Ezdemir upozorio je da je "naivno smatrati PKK grupom koja ponekad preteruje u svojim akcijama" i istakao da PKK u Nemačkoj ucenjuje Kurde i sprovodi akcije odvođenja mladih Kurda u gerilsku borbu.

Nemački stručnjak za kurdski konflikt Hans Kreh upozorio je da je PKK "staljinistička i izrazito kriminalna stranka".

Predsednik Turske zajednice u Nemačkoj Kenan Kolat svoje sunarodnike odvraća od demonstracija i poručuje da je najvažnije da se nastavi dijalog i sačuva hladna glava.

Situacija vezana za turske vojne planove u severnom Iraku nastanjenom Kurdima za Nemačku je i te kako značajna. U Nemačkoj živi oko 2,1 miliona građana Turske, a procenjuje se da je među njima između 600.000 i 800.000 Kurda.

Prema procenama različitih organizacija, u Evropskoj uniji živi preko milion Kurda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.