Izvor: Blic, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska spremna na rat s Kurdima?

Turska je spremna da plati svaku cenu koja je potrebna, kako bi porazila kurdske pobunjenike na severu Iraka, saopštila je večeras kancelarija turskog predsednika Abdulaha Gula.

"Uz poštovanje teritorijalnog integriteta Iraka, Turska neće ustuknuti od plaćanja cene, kakva god da je neophodna, da zaštiti svoja prava, svoje zakone, svoje nedeljivo jedinstvo i svoje građane", saopšteno je posle hitnog sastanka predsednika Gula, premijera Redžepa Erdogana, načelnik genralštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turske vojske i drugih visokih bezbednosni zvaničnika.

Hitni sastank je sazvan povodom najnovijeg napada kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske, u blizini granice s Irakom, u kome je poginulo 17 turskih vojnika, a ranili 16.

Generalštab turske vojske je saopštio da su u kontinuiranim sukobima dve strane, ubijena 32 kurdska pobunjenika.

Tenzija duž granice između Iraka i Turske pojačava se od srede, kada je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju protiv pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK), koji se kriju u susednom Iraku, odakle prelaze granicu i napadaju ciljeve u Turskoj.

Ankara optužuje PKK za smrt više od 30.000 ljudi otkad je ta grupa 1984. počela oružanu kampanju na jugoistoku Turske.

Odabrali direktan izbor predsednika

Turski glasači podržali su ranije danas na referendumu, velikom većinom, predlog da predsednika države ubuduće bira narod na direktnim izborima, umesto da bude biran u parlamentu, kao što je do sada bio slučaj.

Prema prvim rezultatima, više o polovine prebrojanih glasova pokazalo je da se 72 odsto glasača izjasnilo za direktan izbor predsednika, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Uoči referenduma, vladajuća partija Pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana poručila je glasačima da podrže promene, rekavši da će one unaprediti demokratiju i pomoći na turskom putu ka Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

Pozitivno izjašnjavanje na referendumu savetovao je i predsednik Turske Abdulah Gul, čija pozicija neće biti ugrožena ishodom glasanja.

Ukoliko se dosadašnji rezultati ne promene, sledećeg predsednika Turske, posle Gula, biraće građani na direktnim izborima, s mandatom od pet godina, za razliku od sadašnjih sedam.

Građani na referendumu, takođe, odlučuju da li da se parlamentarni izbori održavaju svake četiri godine, umesto svakih pet, kao što je sada slučaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.