Izvor: B92, 01.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska skupština nije odobrila ulazak američkih vojnika

Ankara -- Parlament Turske u subotu nije izglasao predlog da se u bazama u toj zemlji stacionira 62 hiljade američkih vojnika, koji bi učestvovali u eventualnoj vojnoj intervenciji protiv Iraka, rekao je predsednik parlamenta Bilent Arinč. Za taj predlog nije glasala apsolutna većina prisutnih poslanika parlamentu, javlja turska agencija Anadolija. Cilj raspoređivanja trupa u Turskoj je otvaranje "severnog fronta", za koji eksperti kažu da bi mogao skratiti rat.

Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Države zatražile su u subotu uveče objašnjenje glasanja u turskom parlamentu, koji je prvo prihvatio, a zatim poništio odluku o raspoređivanju američkih vojnika u slučaju napada na Irak. "Time je parlament ponovo odgodio donošenje konačnog odgovora na ovo pitanje", rekla je portparol Stejt deparmenta Tara Rigler. Ova odluka remeti američke vojne planove i mogla bi narušiti partnerstvo Turske sa SAD, što je kamen temeljac njene inostrane politike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.