Turska se oprema raketama

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2012, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se oprema raketama

30.07.2012. -

Turska počinje aktivnost usmerenu na stvaranje balističkih raketa. Kako javlja list „Zaman“, izvršni komitet odbrambene industrije doneo je odluku o razvoju raketa sa dometom 2500 km.

Prethodno je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan dao nalog Savetu za naučno-tehnička istraživanja da započne razradu raketa velikog dometa. Prema rečima premijera, Turska mora da proširuje projekte razvijanja odbrambene industrije i da obezbedi zemlju neophodnom vojnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tehnikom domaće proizvodnje.

Čime je izazvana težnja Ankare da u svom arsenalu ima balističke rakete svoje proizvodnje i na koji je način to u vezi sa najnovijim događajima na Bliskom istoku? Ovim povodom, zamenik predsednika Instituta međunarodnih strateških istraživanja, doktor političkih nauka profesor Kamer Kasim za „Glas Rusije“ je izjavio sledeće:

- Ukoliko država teži da u svom arsenalu ima balističke rakete, to znači da ta država teži sticanju na međunarodnoj areni određenih elemenata prevencije od napada. Sa vremenom dolazi do promene međunarodne situacije. I država sa kojom danas imate prijateljske odnose, nakon određenog vremena može da postane vaš neprijatelj.

Kao primer profesor navodi vremena „hladnog rata“ kada je sve bilo dovoljno jasno. Sa jedne strane je bio Sovjetski Savez, sa druge SAD. Turska, kao članica NATO-a bila je u zapadnom sistemu kolektivne bezbednosti, pod bezbednosnim „kišobranom“ NATO-a. Iz tog razloga svi strateški planovi Turske formirali su se u okviru zapadnog bloka. Prema njegovom mišljenju,

- Turska je i danas članica NATO-a. Međutim danas je to u nekom smislu i samostalna regionalna snaga. I kao regionalna snaga ona je periodično prinuđena da se meša u „neslaganja“, koja nastaju u regionu. Ukoliko ste dovoljno moćni, vaše diplomate će slušati nešto pažljivije. Turska, u situaciji stalnih sukoba u regionu formuliše određene interese. Prema tome ukoliko Turska želi da igra aktivnu ulogu u ovim regionima, ona mora da raspolaže određenim elementima preventive od napada.

Međutim Kamer Kasim smatra da raketni program nije usmeren protiv neke konkretne zemlje.

- Uzećemo situaciju sa Sirijom. Pre godinu i po dana odnosi između Turske i Sirije bili su na visokom nivou. Bile su ukinute vize, uspostavljeni partnerski i prijateljski odnosi. Danas se situacija radikalno promenila. Naravno, po pitanju bezbednosti Turska ima puno poverenje u NATO. Međutim ukoliko Turska, kao regionalna država bude imala nameru da pojača svoj uticaj, ona mora imati svoje moćno naoružanje.

Bivši predsednik Saveta veterana Turske, vojni eksperat Koraj Gjurbjuz zastupa drugo gledište:

- Turska se nalazi u veoma nemirnom regionu. U Siriji je građanski rat. U Iraku svakodnevno gine na hiljade ljudi. Iran usled nuklearne krize ima velike probleme sa zemljama Evropske unije i SAD.

Ujedno, prema njegovom mišljenju, politika današnjeg ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglu „nula problema sa susedima“ - doživela je neuspeh.

- Jer danas imamo problema sa svim susedima. Danas praktično nema zemlje sa kojom bi imali dobre bilateralne odnose. Čak sa Rusijom nastaju razmimoilaženja zbog gasa i sistema protivraketne odbrane u Kjuredžiku. Ali sa Rusijom je još povoljno. Dok sa Iranom, Sirijom, Irakom – tu su pravi problemi, koji nikako ne mogu da budu „nula“.

Šta sada treba raditi? Turska je ranije nabavila dosta naoružanja na Zapadu. Ali sada već ne želi da tehnološki zavisi od Zapada. Vojni eksperat vidi sledeće rešenje:

- Mi pokušavamo da nabavimo rusko naoružanje. I mi nameravamo da proizvodimo svoje naoružanje, uključujući i sredstva PVO. Želeo bi da Rusija osim isporuka naoružanja, pruži tehnologiju za njegovu proizvodnju

Iran je skoro otvoreno izjavio da će preduzeti udar protiv svake zemlje koja predstavlja za njega pretnju. To se tiče i Turske, pošto je ona na svom prostoru locirala sisteme evropske protivraketne odbrane NATO-a. Prema izjavama iranskih vlasti, prva zemlja koja će se naći na udaru iranskih raketa biće Turska. Treba preduzimati mere. I svi poslednji pokušaji Turske, koji su usmereni kako na nabavku ruskog naoružanja, tako i na proizvodnju domaćih balističkih raketa treba posmatrati sa ovog gledišta.

Na taj način imamo dva mišljenja u vezi namera Turske da dobije svoje balističke rakete. Prvo: Turska u zadnje vreme sve više jača i njoj je potrebna materijalna potvrda te snage. I drugo: region je u zadnje vreme postao daleko opasnije mesto, nego ranije.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.