Izvor: B92, 30.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska redefinisala terorizam

Ankara -- Parlament Turske usvojio zakon kojim se povećava broj krivičnih dela koja se kvalifikuju kao terorizam.

Taj potez Ankare izazvao je zabrinutost Evropske unije i kritike udruženja za zaštitu ljudskih prava. Vlada Turske tvrdi da je zakon neophodan za borbu protiv kurdskih pobunjenika, koji su u poslednje dve godine pojačali napade posle jednostranog prekida primirja.

Prema novom zakonu, privedena osoba neće obavezno već tokom prva 24 sata pritvora imati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo na razgovor sa advokatom, a biće proširen i broj dela koja će spadati u terorizam. Protivnici zakona upozorili su da će on omogućiti da krivično delo bude i obično iznošenje stavova koji liče na stavove terorističkih grupa, ili štampanje njihovih saopštenja. Zakon će, prema oceni kritičara, dati previše slobode odlučivanja konzervativnim nacionalistima, koji dominiraju turskim pravosuđem, a koji svojim glavnim zadatkom smatraju odbranu svog viđenja države.

Ministar pravde Turske Čemil Čiček izjavio je, međutim, da antiteroristički zakon ne umanjuje slobodu štampe niti slobodu izražavanja.

Evropska unija, koja je prošlog oktobra počela pristupne razgovore s Turskom, izrazila je zabrinutost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.