Turska, racija i poternica za policajcima

Izvor: RTS, 01.Sep.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska, racija i poternica za policajcima

U raciji u 16 gradova Turske pritvoreno je najmanje 20 policajaca, dok je raspisana poternica za ukupno 34 pripadnika organa reda, optuženih za zaveru protiv Vlade, javljaju turski mediji.

Turski mediji pišu da je u toku četvrti talas racija od jula ove godine posle optužbi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se turska policija urotila protiv njega i opisao ih kao "paralelna država unutar snaga bezbednosti", prenosi Tanjug pisanje turskih medija.

Nalozi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za hapšenje izdati su za najmanje 34 policajca optuženih za niz krivičnih dela, uključujući ilegalno prisluškivanje najviših zvaničnika i pokušaja zbacivanja vlade, prenela je agencija AFP.

Nova hapšenja, ocenjuju mediji, predstavlja novu ofanzivu protiv bivšeg Erdoganovog saveznik Fetulaha Gulena, muslimanaksog klerikanca koji živi u SAD-u, u osvit ogromnog korupcionaškog skandala koji je izbio krajem prošle godine.

Erdogan je tada optužio Gulenove pristalice za uspostavljanje "paralelne države" koristeći svoj uticaj u turskoj policiji i pravosuđu za podrivanje Turske vlade, optužbe koje Gulen negirao.

Hapšenja su usledila samo dan pošto je Erdogan zvanično položio zakletvu i premijersku funkciju zamenio mestom predsednika države, a pošto je apsolutnom većinom pobedio u prvom krugu izbora 10. augusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.