Turska pred upadom u Irak

Izvor: Politika, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska pred upadom u Irak

Premijer Erdogan zaoštravanjem stava prema Kurdima nastoji takođe da umiri i domaće protivnike – armijski vrh i opoziciju

Tanjug specijalno za "Politiku"
Istanbul, 10. oktobra – Vlada je dala "zeleno svetlo" turskoj armiji da upadne u severni Irak, kako bi tamo iščupala korene kurdskim pobunjenicima koji već godinama imaju skrovište u susednoj zemlji. Sada se čeka da tu odluku, shodno slovu ustava, aminuje parlament, kome će biti prosleđen takav zahtev.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Premijer Tajip Erdogan je danas potvrdio da se priprema zahtev parlamentu da odobri vojnu intervenciju u severnom Iraku.

"Naređenje je dato svim relevantnim institucijama da nastave odlučnu borbu protiv terorista i terora. Biće preduzete sve mere: pravne, ekonomske, političke uključujući i vojni upad (u Irak) ukoliko to bude neophodno", saopštio je kabinet premijera, posle vanrednog sastanka specijalnog tela za borbu protiv terorizma.

Taj predlog se sigurno neće naći pred poslanicima Medžlisa pre proslave ramazanskog Bajrama, dakle pre početka iduće sedmice.

Politički analitičari u Ankari, međutim, smatraju da je – svejedno šta će odlučiti Medžlis – velika prekogranična operacija ipak neizvesna, jer će se tome najverovatnije energično usprotiviti Bela kuća.

To bi praktično značilo otvaranje još jednog fronta, i to u delu Iraka u kome Amerikanci sada nemaju većih problema. Premijer Erdogan želi, kako se veruje, na ovaj način da izvrši dodatni pritisak na Pentagon da se konačno konkretno angažuje kako bi se pripadnicima PKK-a već jednom stalo na kraj. On zaoštravanjem stava prema Kurdima nastoji takođe da umiri domaće protivnike – armijski vrh i opoziciju – koji već duže vreme insistiraju da se već jednom protiv kurdskih pobunjenika preduzme odlučna akcija, da armija upadne u susednu zemlju.

Prema današnjim izveštajima lokalnih novinara sa lica mesta, turski tenkovi su juče gađali nekoliko kampova kurdskih pobunjenika u severnom Iraku, u regionima Kanamase, Nazdura i Sinatha. Mnogi to već vide kao uvod u veću prekograničnu operaciju.

Neposredan povod za najnovije zaoštravanje je bio nedeljni napad kurdskih pobunjenika u kome je, u području prema Iraku, stradalo 12 vojnika. To je, zapravo, bio samo jedan u podužem nizu terorističkih napada pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), u kojima je ove godine stradalo sto pripadnika snaga bezbednosti.

Koreni su mnogo dublji. U severnom Iraku je poslednjih godina našlo utočište više od 3.000 kurdskih pobunjenika, koji tamo imaju svoje baze i iz njih povremeno upadaju u Tursku i za sobom ostavljaju krv i sanduke.

Na tursko-iračkoj granici ključa kao u grotlu. Ankara je dovukla silna pojačanja: tenkove, artiljeriju, skoro sto hiljada askera. Lokalno stanovništvo tvrdi da turski vojnici već povremeno upadaju u Irak, ali to su dosad, očigledno, bile operacije ograničenog dometa. Sada je na pomolu masovni upad kako bi se, jednom zauvek, obračunali sa kurdskim pobunjenicima.

Vojislav Lalić

[objavljeno: 11.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.