„Turska podržava IS“

Izvor: Deutsche Welle, 10.Avg.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Turska podržava IS“

Kurdi iz čitave Nemačke protestovali su proteklog vikenda u Kelnu protiv napada Turske na kurdska područja u severnom Iraku. Na demonstracijama je bila i političarka HDP Figen Juksedag.

Dojče vele: Gospođo Juksekdag, kako ocenjujete aktuelnu anti-terorističku borbu u Turskoj?

Figen Juksedag: Borba koju vodi turska vlada ne vodi se jasno protiv terorističke milicije „Islamska država“ (IS), već protiv kurdskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << snaga. U poslednje tri godine Turska podržava IS. Ti borci se obučavaju u trening-centrima u Turskoj i onda se šalju preko granice.

Vi tvrdite da turska vlada podržava IS?

Da. Turska vlada je doduše žestoko negirala da podržava IS, ali mi imamo dokaze: izjave svedoka i dokumente o isporuci oružja. Vlada u Ankari preferira IS kao suseda Turskoj. Ona ne želi da su joj susedi Kurdi iz Sirije, već radije favorizuje kalifat. Postoji strateška i ideološka bliskost između turske vlade i IS. Iz tog razloga aktuelni napadi nisu protiv IS, već protiv kurdskog pokreta. Izbori, koji su održani 7. juna i uspeh HDP-a bili su jasan poraz vladajuće stranke.

Figen Juksekdag (HDP)

Postoje optužbe, da su političari kurdskog porekla u stranci HDP koja je osnovana u Turskoj, bliski zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK). Šta Vi kažete o tome?

Mi u HDP nemamo vezu sa PKK i apsurdno je još bi mi još trebalo da za to podnosimo nekakve dokaze. Mi smo na parlamentarnim izborima dobili 13 odsto glasova. Tokom dvomesečne izborne kampanje koju smo vodili, sedam aktivista HDP je ubijeno. Do danas niko od odgovornih nije izveden pred lice pravde. Ubijeni nisu bili ljudi koji su imali oružje u rukama i vodili zajedničke operacije sa PKK ili nešto slično. PKK je nacionalni pokret za oslobođenje. Istovremeno, to je pokret koji zastupa demokratiju i ravnopravnost. Mi se ne slažemo sa sredstvima koja oni koriste u te svrhe, ali mi moramo priznati i to da njihov program nije teroristički program.

Kako bi u ovom konfliktu trebalo da se ponašaju EU, NATO i Nemačka?

Rat u regionu mogao bi da izazove rat na čitavom Bliskom istoku. Međunarodna zajednica bi zato trebalo da zatraži od turskog predsednika Erdogana i njegove AKP da se vrate za pregovarački stol kada je reč o kurdskom pitanju.

Govori se o novim izborima. Šta mislite o tome?

Nama ne preostaje ništa drugo nego da ponovimo naš uspeh. Turska vlada je započela rat, kako bi postigla da mi na mogućim novim izborima ostvarimo rezultat ispod izbornog praga od deset odsto. Mi nismo želeli da tako bude, ali u Turskoj tranzicija ka demokratiji ide veoma teško. Mi ćemo se kao nezavisna demokratska stranka na mogućim novim izborima čvrsto držati naših ciljeva i pokušati da napredujemo.

Figen Juksekdag je poslanica u turskom parlamentu i ko-predsednica pro-kurdske stranke HDP.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.