Turska i Nemačka na različitim stranama

Izvor: RTS, 20.Apr.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Nemačka na različitim stranama

Povodom obeležavanja stote godišnjice pogroma Jermena, Turska i dalje ne prihvata termin "genocid" za masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu, dok je Nemačka odlučna u upotrebi tog termina.
Turci dele bol sa Jermenima čiji su roditelji i dedovi ubijeni u Otomanskom carstvu tokom deportacije 1915. za vreme Prvog svetskog rata, saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu, povodom stote godišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te tragedije, prenosi Tanjug

Ipak, Jermeni smatraju ta masovna ubistva genocidom, što je termin koji Turska konstantno odbija.
Davutoglu je u svom današnjem saopštenju još jednom ponovio kako Turska ne prihvata reč "genocid" kao definiciju za ubijanje Jermena u Prvom svetskom ratu.
"Svesti sve na jednu reč, baciti generalizacijom odgovornost samo na tursku naciju je pravno i moralno problematično", ističe Davutoglu.
S druge strane, nemački Bundestag je odlučan da upotrebi termin "genocid" u rezoluciji kojom obeležava stotu godišnjicu pogroma Jermena u Turskoj, a nemačka vlada je danas objavila kako to podržava, prenosi AP.
U nacrtu rezolucije o kojoj će nemački parlamentarci diskutovati u petak, stoji da je sudbina Jermena "primer istorije masovnih uništenja, etničkog čišćenja, progona i genocida koji na tako strašan način obeležavaju 20. vek".
U rezoluciji bi se takođe naglasilo kako je Nemačka svesna "jedinstvenosti" nacističkog holokausta.
Nemačka vlada se dosad uzdržavala od toga da ubijanje 1,5 miliona Jermena u Turskoj tokom Prvog svetskog rata nazove genocidom. Međutim, nakon konsultacija između poslanika Bundestaga i nemačke vlade o predlogu pomenute rezolucije, vladin portparol Štefan Zajbert je objavio kako vlada podržava taj predlog.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Davutoglu: Ne eksploatisati prošlost u političke svrhe

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2015, 14:52

Turska ima istorijsku i ljudsku dužnost da čuva sećanje na osmanske Jermene i jermensko kulturno nasleđe, poručio je turski premijer Ahmet Davutoglu uveren da je veoma važno iskreno suočavanje sa prošlošću, kao i sećanje na žrtve nedužnih koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu...U...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.