Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska da prizna Kipar

Turska da prizna Kipar

Pregovori sa Turskom oko ulaska u EU predviđeni za 3. oktobar nepojmljivi su dok ta država ne prizna Kipar, rekao je premijer Francuske Dominik de Vilpen.

To je novi uslov za Tursku, samo dan nakon što je ispunila poslednji formalni zahtev - potpisivanje Protokola o proširenju važenja carinske unije sa novih deset država, članica EU od 2003.

'Meni izgleda nepojmljivo da bilo kakav pregovor započne sa državom koja ne priznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve države članice EU, svih 25 država', izjavio je De Vilpen Radiju 'Evropa jedan'.

Na pitanje da li to znači da treba odložiti zakazane pregovore 3. oktobra, francuski premijer je rekao da se to podrazumeva i dodao da 'treba sačekati Tursku da pokaže pravu želju da uđe u pregovarački proces'.

Za otpočinjanje pregovora oko članstva Turske u EU neophodno je da svih 25 država članica glasa za to, tako da bi francusko protivljenje bilo dovoljan razlog da do pregovora ne dođe.

De Vilpen ipak nije rekao da će Pariz uložiti veto na početak razgovora, objašnjavajući da će konačni stav Francuske zavisiti od razgovora ministara spoljnih poslova EU koji je predviđen za septembar.

Nedavno je i Grčka najavila da neće biti ništa od pregovora između EU i Turske ukoliko ta država ne prizna Kipar. Turska i Grčka vodili su rat zbog Kipra na kojem žive oba naroda. Nakon podele 1974. godine formirane su dve države - jedna međunarodno priznata Republika Kipar, koju ne priznaje jedino Turska. Beta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.