Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Uhapšena dva oficira zbog zavere protiv vlade

Turska policija privela je dvojicu oficira mornarice pod sumnjom da su učestvovali u zaveri sa ciljem svrgavanja vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ali ih je oslobodila nakon deset časova ispitivanja.

Istovremeno, pred sudom su svedočila i trojica penzionisanih vojnih komandanta u okviru istrage o drugoj zaveri.

Posle svedočenja, zamenik javnog tužioca Istanbula Turan Čolakadi izjavio je da se penzionisani komandanti smatraju osumnjičenima. Njihovo svedočenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međutim, ostaje u tajnosti. Vojska, koja je svrgnula četiri vlade u poslednjih 50 godina, smatrana je praktično nedodirljivom i pojavljivanje istaknutih vojnih zvaničnika pred civilnim sudom bilo je, do pre samo nekoliko godina, nezamislivo, naveo je Rojters.

Pred sudom je već počeo proces za oko 200 ljudi, među kojima su vojni oficiri i političari, zbog njihove navodne povezanosti sa grupom "Ergenekon", za koju se sumnja da stoji iza zavere za obaranje Erdoganove vlade. Grupa "Ergenekon", labava veza tvrdokornih nacionalista i sekularista, kako navodi turska štampa, navodno je planirala talas napada na državne institucije kako bi stvorila haos u zemlji, posle čega bi vojska preuzela vlast i zbacila vladu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.