Izvor: B92, 06.Dec.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Sukob Kurda i policije

Ankara -- Jedna osoba je poginula a nekoliko ih je ranjeno u sukobima demonstranata i policije u Dijarbakiru, većinski kurdskom gradu na jugoistoku Turske.

Kurdski demonstranti protestovali su zbog pogoršanja uslova u zatvoru u kome se nalazi vođa Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan. Oni su kamenicama gađali sedište vladajuće Partije pravde i razvoja.

Demonstranti su bacali kamenice i petarde i na policiju koja je uzvratila suzavcem, a najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan policajac je povređen, prenela je agencija Anadolija.

U sukobima sa policijom jedan 23-godišnji student zadobio je teške povrede od kojih je kasnije preminuo u bolnici, javili su turski mediji, navodeći da nije jasno kako je mladić zadobio prostrelne rane.

Policija je rasturila pro-kurdske demonstracije i u Istanbulu i u još najmanje tri druga grada na jugoistoku zemlje, javila je televizija NTV.

Turska je sagradila novi zatvor sa najvišim merama bezbednosti na ostrvu Imrali na kome je Odžalan zatvoren i tamo poslala i druge zatvorenike da bi se okončala njegova izolacija.

Odžalan se žalio na uslove, što je izazvalo proteste njegovih pristalica.

Turske vlasti poriču da su se uslovi u zatvoru pogoršali i pozvali su predstavnike Komisije za sprečavanje torture iz Evrope da ga obiđu.

Odzazlan (60) služi doživotnu kaznu zatvora zbog predvođenja kampanje PKK za autonomiju Kurda, u kojoj je od 1984. godine poginulo više hiljada ljudi.

Vođa PKK, uhapšen 1999. u Keniji, najpre je bio osuđen na smrt, ali je 2002, kada je u Turskoj ukinuta smrtna kazna, kazna preinačena u doživotni zatvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.