Izvor: B92, 26.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Protiv papine posete

Istanbul -- Oko 15.000 Turaka se okupilo na ulicama Istanbula kako bi protestovalo povodom predstojeće posete pape Benedikta XVI.

Uoči posete, papa je turskom narodu uputio "osećanja poštovanja i iskrenog prijateljstva", a vernike pozvao da se mole. Demonstranti, podržani ekstremnom desničarskom strankom "Velike partije jedinstva" uvređeni su zbog papinog govora u septembru, u kome je papa citirao vizantijskog srednjovekovnog vladara, koji je učenje proroka Muhameda okarekterisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao "zlo i nehumano".

"Papa je uvredio našeg proroka, našu religiju i Islam, tako da ne želimo da ovde kroči. Pogotovo sam protiv toga da papa ide u Aja Sofiju, bivšu crkvu i našu džamiju. Osećam se prljavo zato što će on kročiti u Aja Sofiju", rekao je jedan demonstrant.

Poglavar rimokatoličke crkve, uoči odlaska u ovu muslimansku zemlju obratio se turskom narodu i njegovim vođama. Papa je u tradicionalnom nedeljnom obraćanju vernicima, sa Trga svetog Petra pozvao vernike da se mole kako bi predstojeće hodočašće urodilo plodovima koje Bog želi.

"Draga braćo i sestre, kao što znate, narednih dana ići ću u Tursku. Ovog trenutka želim da pošaljem srdačan pozdrav turskom narodu, bogatom prošlošću i kulturu. Prema turskom narodu i njegovim vođama izražavam osećanja iskrenog prijateljstva", rekao je papa.

Papa će se u Turskoj sastati sa predstavnicima katoličke zajednice i pravoslavnim Vaseljenskim partijarhom Vartolomejom, čije je sedište u Istanbulu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.