Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Izbor predsednika direktno

Ankara -- Turski parlament usvojio amandman na ustav, kojim se omogućava da predsednik bude biran na direktnim izborima.

Da bi dobio zakonsku snagu, mora da ga potpiše predsednik države Ahmet Nedžat Sezer. Izraziti sekularista Sezer, koji je često u nesaglasju sa proislamističkom vladom, nagovestio je da bi mogao da stavi veto na zakon sa obrazloženjem da nije prošao dovoljno dugu debatu.

Ustavne izmene predviđaju izbor predsednika direktno, na mandat od pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina i mogućnost reizbora na još pet godina, umesto kao do sada u parlamentu i na samo jedan mandat od sedam godina.

Vodeća stranka Pravde i razvoja (AK) odlučila je da "pogura" ustavne reforme nakon što je izgubila politički dvoboj sa sekularnom opozicijom o izboru šefa države u parlamentu. Kandidat vladajuće stranke Abdulah Gul u dva navrata nije dobio većinu u parlamentu, a njegov izbor pratile su velike demonstracije opizicije širom zemlje.

Kao rešenje krize, za 22. jul su raspisani prevremeni parlamentarni izbori. Prema danas objavljenim rezultatima dve ankete, vladajuća stranka veliki je favorit tih izbora i ima podršku od 29 do 41 odsto birača.

U Turskoj vlada ima veći deo vlasti, a predsednik ima mogućnost da stavi veto, vrši imenovanja i komanduje vojskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.