Završetak programa Međunarodne kosmičke stanice moguć 2024. godine

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završetak programa Međunarodne kosmičke stanice moguć 2024. godine

Raketno-kosmička korporacija „Zvezda“ smatra da je završetak programa Međunarodne kosmičke stanice 2024. godine i prelazak na novi program Ruske orbitalne stanice, konstruisane na bazi modula MKS, prirodan sled događaja, rekao je u intervjuu za Sputnjik generalni direktor korporacije „Energija“ Vladimir Solncev.

Odluka je povezana s tim što će do 2024. godine prvi modul Međunarodne kosmičke stanice — funkcionalno-teretni blok „Zarja“ — već raditi na orbiti 26 godina, a drugi službeni modul „Zvezda“ 24 godine.

„Sa tehničke tačke gledišta, korporacija ’Energija‘ smatra da je logičan završetak programa MKS 2024. godine i prelazak na novi program Ruske orbitalne stanice, koja je konstruisana na bazi modula MKS, koji do tog vremena još neće biti zastareo. Ipak, pri donošenju ovakve odluke potrebno je uzeti u obzir i niz drugih aspekata, između ostalog i politiku“, naglasio je generalni direktor te korporacije Vladimir Solncev.

Odgovarajući na pitanje da li postoji napredak u pregovorima sa američkim i evropskim kolegama o pitanju produžetka leta MKS do 2026. godine, šef korporacije „Energija" je rekao: „To pitanje još visi u vazduhu. Razgovor o planovima nastavka rada MKS do 2028. godine od strane međunarodnih partnera u ovom trenutku se ne vode. Međutim, mi ne isključujemo da neki segment stanice može ostati u orbiti i do 2028. godine. Ne primer u svojstvu turističkog modula“.

Prema rečima Solnceva, u ovom trenutku zemlje-partneri su se dogovorile o produženju leta MKS samo do 2024. godine, a Evropska kosmička agencija se odluci ostalih partnera pridružila tek prošle godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NOVE TURISTIČKE PONUDE: U 2022. godini možete leteti svemirskim brodom OKO MESECA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2017

Uslovi ugovora se trenutno razmatraju sa potencijalnim kandidatima..Jedinstvena usluga leta oko Meseca u svemirskom brodu „Sojuz“ biće predstavljena na međunarodnom turističkom tržištu već tokom 2021/2022. godine, rekao je direktor RKK „Energija“ Vladimir Solncev...- Let oko Meseca se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.