Turistička ponuda Vojvodine uz Čuruški špacirung

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2020, 09:20

Turistička ponuda Vojvodine uz "Čuruški špacirung"

"Špaciranje" je izraz koji se u Vojvodini koristi za laganu, bezbrižnu i opuštajuću šetnju s jednog na drugi kraj sela. Baš takav izlet ponudili su turistima u selu Čurugu. Posetioci obilaze poljoprivredna domaćinstva, seoske ulice, prirodne lepote i istorijske spomenike.

Poljoprivredno gazdinstvo Radišić iz Čuruga proizvodi sir, a odskora je svoje kapije otvorilo i turistima. Domaćica Zorica na dva sata postaje turistički vodič i odgovara na brojna pitanja o svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćinstvu.

"Zanima ih kako se sir proizvodi, koliko je potrebno litara mleka za jedan sir. Zanima ih držanje i ishrane naših kravica. I budu iznenađeni koliko je to koraka potrebno napraviti da se od njive do trpeze napravi jedan sir", ispričala je Zorica Radišić iz Poljoprivrednog gazdinstva Radišić.

Ideja turističkih radnika opštine Žabalj je da turiste u okviru "Čuruškog špacirunga" provede "Putem sira i meda". Oko četredeset gazdinastava se bavi ovim poslovima, a interesovanje za ovaj vid turizma je sve veće.

"Imamo tendenciju da odemo negde, da pokažemo slike da smo otišli na Tajlande, Balije i Maldive, kad eto u našoj zemlji postoji nešto što je stvarno fantastično i mnogo ljudi ne zna. I mislim da je ovo budućnost, da definitivno", rekla je Jasmina Pavlović iz Obranovca.

Selo je na sat vožnje od Novog Sada, ima oko 8.000 stanovnika, oivičeno je panonskim vodama.

"Imamo Staru Tisu, Živu Tisu, imamo Jegričku. On je nekako između tih svih voda i sam taj njegov položaj je nešto što ga čini tako lepim", kaže pčelar Đorđe Ivkov.

Zbog želje da im selo bude turistička oaza, Čuružani su uredili plaže na Staroj Tisi, a to je doprinelo da se kategorizuju i smeštajni kapaciteti.

"Na teritoriji Čuruga možemo da smestimo više od sedamdeset ljudi. Zanimljivo je da zbog cele situacije broj ležajeva je popunjen sve do septembra meseca", ispričala je Marija Čupić iz Turističke organizacije opštine Žabalj.

Slika za uspomenu na špaciranje Čurugom na kraju se napravi ispred vetrenjače, sazidane početkom prošlog veka od 86.000 cigala, čiji je mehanizam još uvek ispravan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.