Izvor: B92, 05.Jul.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti ponovo na Kipu slobode

Njujork -- Kruna Kipa slobode u Njujorku, koja je osam godina bila zatvorena, otvorena je za posetioce juče, na Dan nezavisnosti.

Kruna je bila zatvorena iz bezbednosnih razloga, posle terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001. Kako javlja AP, već je prodato 14.500 karata do kraja avgusta, a karte za preznični vikend planule su za samo par sati.

Kip slobode, visok 93 metra do vrha uzdignute baklje, podignut je 1886. godine, na 100-godišnjicu Deklaracije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o nezavisnosti. Kip se nalazi na ulazu u luku okrenut prema jugoistoku, u smeru Francuske koja je kip poklonila SAD.

Kip je poznat i pod nazivom "Sloboda osvetljava svet". Visok je 46,5 metara, čemu treba dodati i 46,9 metara visoko postolje. Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi, a unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gistav Ajfel, projektant Ajfelove kule.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.