Turisti iz Srbije obilazili Tunis u pratnji policije

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti iz Srbije obilazili Tunis u pratnji policije

TUNIS - Sukobi policije i demonstranata u socijalnim nemirima koji od sredine decembra traju u Tunisu razbuktali su se poslednjih dana, što je vlasti te zemlje nateralo na uvođenje policijskog časa.

Podaci o broju poginulih variraju od 23 žrtve koje pominju vladini izvori do 66 ubijenih u sukobima, što je tvrdnja Međunarodne federacije za ljudska prava. U agenciji "Kon Tiki” kažu za "Blic” da je autobus sa srpskim turistima pod policijskom pratnjom prošao kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva grada u kojem su održani mitinzi protiv vlasti, a iz bezbednosnih razloga im je sugerisano da više ne idu na izlete u prestonicu Tunisa.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

U Ambasadi Srbije u glavnom gradu Tunisa, koja nosi isto ime kao i sama država, za "Blic” su naveli da nijedan srpski turista nije bio ni blizu krvavih događaja u prestonici, a da su im to potvrdili i turistički vodiči koji brinu o grupama u gradovima Susu i Hamametu. Ambasada i rezidencija Srbije za sada su bezbedni, iako se nalaze u samom centru glavnog grada gde su demonstracije i sukobi sa policijom najžešći.

Dragan Zvekić, vodič agencije "Argus turs” u Susu, kaže za naš list da je grupu od oko 20 srpskih turista vodio u obilazak glavnog grada u sredu, nakon velikih sukoba demonstranata i policije.

"Na glavnom trgu videli smo dva vojna džipa i nekoliko vojnika koji su nadzirali tu zonu, ali nismo bili svedoci nikakvog nasilja. Glavni neredi bili su najviše uz alžirsku granicu i u centralnom delu zemlje, što su i najsiromašnije oblasti Tunisa, dosta daleko od turističkog priobalja. U prestonici je u toku noći između srede i četvrtka bilo rušilačkih protesta u predgrađima, gde su demonstranti palili automobile, a bilo je i pucnjave u tim radničkim naseljima, prvenstveno zbog pljačke”, navodi Zvekić.

On dodaje da je sukoba demonstranata i policije bilo i u studentskom naselju na oko deset kilometara od Susa.

Nadežda Veseličić, vodič agencije "Kon Tiki”, rekla je za "Blic” da je grupa srpskih turista koja se autobusom vraćala sa ekskurzije u Sahari pod zaštitom tunišanske policije sprovedena ulicama gradova Gafse i Žiome, u kojima su u trenutku prolaska autobusa trajali mitinzi protiv predsednika Zaina al Abidina ben Alija.

"Demonstranti nisu ni obraćali pažnju na autobus, tako da je sve prošlo bez problema. Tragove nasilja videli smo u Hamametu gde su opljačkani i zapaljeni supermarketi, opljačkane su banke i pošte, napadnuta je policija, a demonstranti su posebno na meti imali firme koje su u vlasništvu predsednikove familije. Naši turisti smešteni su u odmaralištu koje je udaljeno od Hamameta i tamo nema lokalnog stanovništva, koje ionako nema ništa protiv njih, a 90 odsto srpskih turista boravi u Susu i u Port al Kantauiju”, objašnjava Veseličićeva i dodaje da je ipak turistima sugerisano da do daljnjeg ne idu na izlete u prestonicu Tunis.

Navi Pilaj, visoka komesarka za ljudska prava UN, pozvala je vlasti Tunisa da istraže ubistva koja su počinili pripadnici policije tokom demonstracija, kao i da otvore istragu o navodima da su antivladini aktivisti izloženi mučenju.

Ben Ali kao tunišanski Slobodan Milošević

Predsednik Ben Ali vlada Tunisom od 1987. godine i od tada je uspeo da stabilizuje zemlju, ali je njegova vlast karakterisana i gušenjem ljudskih prava. Poznavaoci prilika u Tunisu za "Blic” navode da je način na koji Ben Ali (75) vlada ovom zemljom sličan Miloševićevoj vlasti u Srbiji tokom 90-ih godina prošlog veka, gde predsednik i njegova uža porodica odlučuju o svemu. Ben Ali tokom ovih demonstracija igra čudnu igru - s jedne strane je smenio ministra policije, da bi predsednik istovremeno proteste nazvao aktom terorizma, ali i obećao borbu protiv korupcije, uz ambiciozan projekat otvaranja 300.000 radnih mesta za mlade obrazovane Tunišane koji su najviše ogorčeni njegovom vlašću.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.