Turisti bi da ostanu u Tunisu

Izvor: B92, 16.Jan.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti bi da ostanu u Tunisu

Tunis, Beograd -- U Tunisu i dalje nestabilno. Evropske države planiraju evakuaciju svojih građana, većina turista iz Srbije želi da ostane do kraja aranžmana.

Zbog nereda u Tunisu, britanske i nemačke turističke agencije avionima vraćaju turiste, a u planu je i hitna evakuacija francuskih državljana iz te zemlje.

Istovremeno, francuska asocijacija turističkih agencija pozvala je građane da otkažu planirana putovanja u Tunis. Tako, inače popularno letovalište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hamamet, gotovo je prazno.

Međutim, turisti koji su i dalje tamo uglavnom kažu da ne strahuju za svoju bezbednost.

"Mi zaista nemamo nikakvih problema. Nismo uplašeni. Imamo televiziju, pa smo u toku sa dešavanjima u zemlji”; "Čekamo avione da nas prebace u Francusku u organizaciji naše turističke agencije”; "Žao mi je zbog ove situacije, žao mi je ljudi u Tunisu. Pričali smo sa ljudima ovde i oni nam svi kažu da je situacija jako loša”; "Moraću da odem kako bih uhvatio poslednji let. Situacija nije stabilna”, neke su od izjava neimenovanih turista iz evropskih zemalja.

Još nije počela evakuacija državljana Srbije

Evakuacija turista iz Srbije još nije počela, a oni su uglavnom na jednom mestu - u gradu Susu, osim tri osobe koje se nalaze u Hamametu.

Ambasadorka Srbije u Tunisu Milica Čubrilo-Filipović kaže da većina turista želi da ostane u Tunisu do kraja aranžmana.

Ambasadorka je, međutim, nagovestila mogućnost da će biti evakuisani državljani Srbije koji rade na gradilištima "Hidrotehnike” u toj zemlji.

U međuvremenu, premijer Tunisa Muhamed Ganuči prihvatio je predlog opozicionih stranaka o formiranju koalicione vlade, a predsednik parlamenta Fuad Mebaza položio je zakletvu za privremenog predsednika.

Ustavom Tunisa je predviđeno da novi predsednički izbori budu održani u roku od 60 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.