Turcima pune kase, a Srbima - mrvice

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turcima pune kase, a Srbima - mrvice

Vlada pokrajine i grada Beča, koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SPOe) i Zeleni, već godinama ogromne dotacije daju turskim klubovima, dok srpske zapostavljaju, odnosno daju im novac na kašičicu.

- Već neko vreme austrijski mediji objavljuju informacije o velikim dotacijama koje dobijaju turski klubovi. Mi vidimo da je SPOe već godinama naklonjen turskoj zajednici, iako je manja od naše. Za to smo delimično i mi sami krivi, jer nismo interesantno glasačko telo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Dok Turci, kada im se kaže, izlaze na izbore, Srbi to ne čine, pa tako ni naše klubove ne shvataju bitnim. Suočeni smo s tim da moramo da molimo za pare, a onda kada dobijemo male svote treba da budemo zadovoljni, iako je poznato da klubovi ne prave profite, već teško opstaju - kaže funkcioner iz jednog bečkog srpskog kluba koji, kao i mnogi drugi, ne želi da mu se pominje ime.

Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv inicijatora turskih obdaništa u Beču, koji je na osnovu dotacija grada uspeo da proneveri 10 miliona evra, što je skrenulo pažnju javnosti na ovu "tesnu" saradnju pre svega "crvenih" sa turskim udruženjima i klubovima.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" objavio je listu subvencija grada Beča turskim klubovima, koji pokazuje da su gradske vlasti odobravale dotacije turskim udruženjima, čak i onda kada se opozicija tome žestoko protivila.

Tako je prošle godine, na primer, Udruženje austrijsko-turskog prijateljstva, koje upravlja jednom knjižarom na Girtlu, 38.950 evra za "socijalni i informativni punkt", a ove godine dobio je 1.500 evra za "interkulturalnost".

Od 2005. ovaj klub je od grada dobijao godišnje oko 40.000 evra, svotu o kojoj mogu samo da sanjaju srpski klubovi, koji okupljaju veliki broj naše dece, time sklanjaju decu sa ulica i neguju kulturu svoje matice.

Tako postoji bezbroj turskih organizacija u Austriji kojima je bečka vlast davala najmanje četvorocifrene dotacije, te, ako se sve sabere, to ide na šestocifrene subvencije.

SPOe, pre svega, u Bečlijama turskog porekla vidi veliki birački potencijal i sa njima neguje već dugo godina tesnu saradnju i kupuje finansijskom i drugom podrškom glasove.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.