Turci pritisli, Nemci otkazali koncert za Jermene

Izvor: Mondo, 26.Okt.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci pritisli, Nemci otkazali koncert za Jermene

Nemački ministar spoljnih poslova otkazao je dugo planirani koncert Drezdenskog simfonijskog orkestra u Istanbulu 13. novembra u sklopu obeležavanja masakra nad Jermenima 1915. godine nakon protesta Ankare.

Foto: AP Photo/Michael Sohn Danke, Dojčland: Zahvalni Jermeni u Bundestagu

Nemački konzulat u Istanbulu, u kome je trebalo da se koncert i održi, saopštio je da se to neće dogoditi.

"Definitivno je otkazan. Rekli su nam da su želeli da pomeriti koncert >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 'za bolje vreme', ali kada će to da bude? Ovo je planirano godinama", rekao je direktor orkestra Markus Rint.

Turska, koja je uznemirena zbog odluke njemačkog parlamenta da okvalifikuje masakr nad Jermenima koji su počinile otomanske snage kao genocid, protestovala je zbog upotrebe sredstava EU za podršku ovom događaju.

Ankara prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama 1915. godine, ali poriče da je ubijeno 1,5 miliona ljudi, kao i to da taj čin predstavlja genocid.

Nastup drezdenskog orkestra uključuje muzičare iz Turske, Jermenije, Nemačke i zemalja bivše Jugoslavije.

Orkestar će nastupiti 5. novembra u Beogradu i 10. novembra u Jerevanu.

Odnosi između Nemačke i Turske ostaju zategnuti zbog Rezolucije o Jermeniji i usled, prema tumačenju Ankare blagonaklonog, odnosa Berlina prema pokušaju puča u Turskoj.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.