Tuniski predsednik raspustio vladu, u toku evakuacija turista

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuniski predsednik raspustio vladu, u toku evakuacija turista

TUNIS - Predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali raspustio je danas vladu, u trenutku kada iz te afričke države stižu informacije o novim žrtvama nemira, i najavio održavanje vanrednih parlamentarne izbora za šest meseci. Ben Ali je takođe proglasio vanredno stanje u zemlji i zaveo policijski čas, javila je državna tuniska televizija.

Tuniski državni mediji javili su da predsednik Ben Ali planira da raspiše izbore za šest meseci.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Vanredno stanje podrazumeva da je zabranjeno okupljanje više od troje ljudi, protiv onih osoba koje se ne zaustave kada od njih to zatraži policija biće upotrebljeno oružje, a policijski čas će trajati od 17 sati do 07 sati ujutru, neodredjeno vreme.

"Predsednik je izdao naređenje premijeru Mohamedu Ganučiju da formira novu vladu. S obzirom na izbijanje nasilja, odlučeno je da se proglasi vanredno stanje da bi se zaštitili građani Tunisa", saopšteno je.

Ove vesti objavljene se u trenutku dok iz glavnog grada - Tunisa - stižu informacije od zdravstvenih službi da je u sinoćnim nemirima poginulo 13 ljudi. Tuniska policija je danas ispalila suzavac na više hiljada demonstranata u Tunisu.

Neki demonstranti su se popeli na krov ministarstva unutrašnjih poslova, kako navodi AP - simbola vlasti koju žele da svrgnu.

Demonstranti, koji traže ostavku autokratskog predsednika, prošli su ulicama Tunisa uzvikujući "Napolje, Ben Ali" i "Ben Ali ubica".

Demonstracije, organizovane zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije i skupih prehrambenih proizvoda, traju više od mesec dana.

Prema poslednjim zvaničnim podacima tuniskih vlasti koji nisu menjani nekoliko dana, u sukobima su poginule 23 osobe, dok opozicija tvrdi da je broj žrtava mnogo veći.

Predsednik Ben Ali je u televizijskom obraćanju naciji u četvrtak najavio da se neće povući s vlasti pre isteka mandata 2014. godine, u trenutku kada se ta afrička zemlja suočava s najvećim građanskim nezadovoljstvom u poslednje 23 godine, koliko je Ben Ali na vlasti.

Britanski prevoznik evakuiše turiste iz Tunisa

Britanska turistička kompanija "Tomas Kuk" evakuisala je danas iz Tunisa oko 1.800 britanskih i irskih turista i oko 2.000 Nemaca, navodeći da želi da vrati turiste kući pošto se zemljom šire neredi.

Kompanija je saopštila da putnici u Tunisu nemaju nikakvih konkretnih problema, ali je zamolila sve da napuste zemlju iz predostrožnosti.

"Odlučili smo da ih vratimo u Ujedinjeno Kraljevstvo što pre možemo, koristeći svoje avione danas", navedeno je u saopštenju kompanije "Tomas Kuk".

Drugi turistički prevoznik sa sedištem u Britaniji "Tomson" saopštio je da ne vidi potrebu za potpunom evakuacijom, ali da je organizovao povratne letove za turiste koji žele ranije da se vrate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.