Tunis: Suzavac i vodeni topovi, pa nova vlada

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: Suzavac i vodeni topovi, pa nova vlada

Tunišanske snage bezbednosti upotrebile su danas suzavac, vodene topove i ispaljivali su hice u vazduh da bi rasterali demonstarante, koji i dalje protestuju na ulicama prestonice.

Na stotine demonstranata, i pored snažne akcije snaga bezbednosti, i dalje je okupljeno na glavnom tuniskom bulevaru i protestuje protiv vladajuće partije Ustavnog demokratskog saveza (RCD), uzvikujući: "Dole RCD" i "Dole partija diktatora", preneo je Rojters.

Porodica bivšeg predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Tunisa Zin el Abidina Ben Alija, koji je pobegao u Saudijsku Arabiju, iznela je iz zemlje 1,5 tonu zlata, objavio je francuski dnevnik "Mond".

Prema pisanju lista, Ben Alijeva supruga Lejla Trabelsi pokušala je da podigne zlato iz Centralne banke Tunisa, ali je direktor banke odbio njen zahtev, te se u banci, navodno, lično pojavio i sam predsednik, čiji je zahtev uprava najprije odbacila, a onda, ipak, prihvatila.

List navodi da je, verovatno, Lejla Trabelsi iznela iz Tunisa zlatne poluge, vredne 45 miliona evra.

Još nisu jasne okolnosti pod kojima su bivši predsednik i njegova porodica napustili Tunis, preneo je Itar-tas.Iz Centralne banke Tunisa ova informacija je demantovana. "Nisam dobio nikakvu usmenu ni pisanu naredbu da izdam zlato. Naše zalihe u zlatu nisu se promenile", izjavio je za "Mond" Maaledž Habib, generalni direktor banke.

Nemiri i pucnjava su trajali i tokom noći u više delova prestonice, kada su se sukobili pripadnici specijalnih snaga sa članovima obezbeđenja bivšeg predsednika Zin el Abidina Ben Alija, koji je u petak napustio zemlju i pobegao u Saudijsku Arabiju.

Očevici javljaju da osobe u automobilima, na motociklima i pešice pucaju nasumice na ljude i potom nestaju.

Stanari pretražuju krovove svojih zgrada zbog izveštaja da se na krovovima nalaze snajperisti.

Premijer Tunisa Mohamed Ganuči objavio je danas sastav nove vlade nacionalnog jedinstva i najavio oslobađanje svih političkih zatvorenika.

U novu vladu uključena su trojica opozicionih lidera, a u kabinetu se ukida ministarstvo informisanja.

Ganuči ostaje premijer, a članovi vlade i nadalje će biti ministar spoljnih poslova Kamel Moržan i još četiri ministra koji su služili pod svrgnutim predsednikom Zineom El Abidineom Benom Alijem.

Prelazna vlada nacionalnog jednistva pripremiće održavanje opštih izbora. Premijer je rekao da će se pod istragom naći svako ko poseduje veliko bogatstvo, ili je osumnjičen za korupciju.

Ova objava usledila je nekoliko časova posle izveštaja o novim sukobima u glavnom gradu Tunisa.

Lider tuniške opozicione partije Kongres za republiku Monsef Marzuki, koji živli u egzilu, izjavio je danas da je nova vlada u Tunisu farsa i da partija zbačenog predsednika i dalje kontroliše ministarstvo unutrašnjih poslova koje će biti odgovorno za organizovanje izbora i sigurno će obezbediti pobedu svog kandidata.

"Tri opozicione stranke koje učestvuju u novoj vladi već su bile u Ben Alijevom sistemu vlasti, a sve snage koje stvarno predstavljaju građane isključene su prilikom formiranja koalicione vlade", rekao je Marzuki.

On je, kako navodi Rojters, kazao da građani Tunisa neće dozvoliti da budu prevareni ovom farsom. "Ova vlada će morati da prihvati presudu građana i postane istinska tranziciona vlada, što sada nije slučaj", kazao je on.

Marzuki je rekao da će ministarstvo unutrašnjih poslova, koje i dalje kontroliše Ben Alijeva stranka, verovato učiniti sve što je u njegovoj moći da obezbedi pobedu njenog kandidata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.